In memoriam Milan Odorčić

Objavljeno: 13.9.2021.

Milan Odorčić, dipl. oec. preminuo je 12. rujna 2021.

Kolega Odorčić rođen je 1936. u Kompolju kod Otočca, diplomirao je na Fakultetu ekonomskih nauka 1974.

Tijekom karijere radio je u građevinskom poduzeću „Goranin“ u Delnicama, od 1958. do 1962. u Stolarskom poduzeću „Hrast“ u Zagrebu te od 1962. u Poduzeću za čuvanje društvene imovine „Sigurnost“ u Zagrebu na poslovima referetna za prijem radne snage i kadrovske poslove. Tu je u dva četverogodišnja mandata bio na poslovima šefa komercijalne službe, nakon čega mijenja posao, a ’90.-ih nakon promjene naziva poduzeća u „Zaštita Zagreb“ bio je u dva mandata Predsjednik Nadzornog odbora.

Od 1975. obavlja poslove šefa odsjeka za plan i analizu u Sekretarijatu za privredu općine Trešnjevka te je četiri godine i zamjenik Sekretara za privredu. Imenovan je za prvog predsjednika Komiteta za privredu općine Trešnjevka i člana Izvršnog vijeća do kraja mandata 1990.

Tada se kandidirao i izabran je za posljednjeg Sekretara Auto moto saveza Hrvatske, a nakon promjene naziva u Hrvatski autoklub postaje prvi tajnik HAK-a. Dužnost obnaša pune četiri godine, od 1991. do 1994., u vrlo složenim ratnim uvjetima najžešće agresije na Republiku Hrvatsku i prekida gotovo svih veza s više od polovice autoklubova udruženih u HAK.

Ima velike zasluge za osnivanje Fonda za pomoć nastradalim autoklubovima te funkcioniranja Informativnog centra i službe „Pomoć informacije“ u tim uvjetima.

Snažno se i uspješno angažirao, uz potporu tijela upravljanja, na odvajanju AMSH od AMSJ te u promjeni imena i znamenja u Hrvatski autoklub. Tijekom njegovog mandatnog razdoblja Hrvatski autoklub je primljen u međunarodne asocijacije AIT i FIA-u, što je dijelom i njegova zasluga.

Sudionik je u izradi i donošenju prvog Statuta Hrvatskog autokluba i drugih općih akata kao i u izradi i donošenju Zakona o Hrvatskom autoklubu te je između ostalih zaslužan što je Hrvatski autoklub dobio javne ovlasti i osigurao uvjete za rad i razvoj organizacije.

Odlaskom u mirovinu dugi niz godina bio je član Skupštine Hrvatskog autokluba kao predstavnik Autokluba Končar iz Zagreba, a u mandatnom razdoblju 2016. do 2020. bio je član Suda časti Hrvatskog autokluba.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskog autokluba za 2013.