Europski tjedan mobilnosti: 2021 Stručni skup "Sigurnost i mobilnost"

Objavljeno: 28.9.2021.

Tradicionalno, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti Hrvatski autoklub je realizirao on line stručni skup „Mobilnost i sigurnost“ na kojem su stručnjaci iz Europe i Hrvatske prezentirali modele i aspekte sigurnosti i mobilnosti.

Sudionike je u ime predsjednika HAK-a Slavka Tušeka i glavnog tajnika Željka Mijatovića pozdravio moderator mr. sci. Krešimir Viduka.

Vincent Leroy iz Instituta VIAS iz Belgije i član European Road Safety Charter (ERSC) tima kojeg je predstavio. ERSC je ustrojen od Europske komisije zastupa najveću platformu civilnog društva za sigurnost na cestama. Više od 3.800 javnih, nevladinih organizacija i drugih subjekata je prihvatilo Povelju i obvezalo se na provodu akcija i inicijativa za unapređenje sigurnosti na cestama. Naglasak u sustavu ERSC je razmjena dobrih iskustava i prakse. Svake godine nagrađuju se najuspješniji projekti. HAK je član ERSC od 2009. godine. Pozvao je institucije i organizacije iz Republike Hrvatske koje djeluju na području sigurnosti i mobilnosti da se pridruže ERSC.

Eva Kostevc iz HAK-a nastavno je istaknula da je početkom 2021. godine Europska komisija daje novi zamah aktivnostima ERSC – Povelje. Hrvatski autoklub preuzeo je od ove godine ulogu Nacionalnog kontakta Povelje za Republiku Hrvatsku

Profesorice Tanja Krajina i Zrinka Pehar iz Tehničke škole Slavonski Brod, koja je jedna od dvadesetak članica ERSC u Republici Hrvatskoj, ukratko su opisale neke od aktivnosti na području sigurnosti u prometu koje je škola realizirala do sada. Primjerice, u suradnji s AK „Marsonia“ realiziran je u Slavonskom Brodu projekt „Ne brže od života“

Iz Ravnateljstva policije mr. sci. Miron Huljak elaborirao je aktualnu temu „Propisa vezanih za sigurnost e-romobila“. U tijeku je procedura kojom će se važeći ZSPC dopuniti novim odredbama kojima se definirati zasebna kategorija vozila kao što su električni romobil, električni monocikl ili segway i kojima će se detaljno, u skoro vrijeme, propisati pravila upravljanja navedenim kategorijama vozila.

HAK je član Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) od 1992. godine, a o realiziranim zajedničkim projektima na području sigurnosti i mobilnosti govorio je mr. sci. Krešimir Viduka. Na natječajima koje je FIA objavljuje za jednogodišnje ili višegodišnje projekti transformacije za sigurnost cestovnog prometa koje podupiru Desetljeće akcija UN-a na području upravljanja sigurnošću u cestovnom prometu, sigurnijih cesta i mobilnosti, sigurnijih vozila, sigurnijih sudionika u prometu, između 150 automobilističkih udruga iz 117 zemalja HAK gotovo svake godine pobjeđuje u jednoj ili dvije kategorije. Ove godine realiziran je projekt Istraživanje povodom UN globalna akcija „Street for Life #Love30“, a u tijeku je projekt „10-4Kids“ istraživanja sigurnosti iRAP SR4S- prometnih zona u blizini škola.

Leonid Ljubotina s Fakulteta prometnih znanosti, partner HAK-a na provedbi projekta „10-4Kids“ upoznao je sudionike o detaljima. Odabrano je 10 škola diljem Hrvatske u urbanim i ruralnim sredinama u slijedećim mjestima: Sela kod Siska, Višnjevac, Bršadin, Gospić-OŠ Dr. Jure Turića, Poličnik, Plitvička Jezera, Tar-Vabriga, Pula-OŠ Veli Vrh, Split OŠ-Visoka i Zagreb-OŠ Otok. Prvi rezultati podataka o prometnicama u okružju Osnovne škole Otok iz Zagreba govora da su rezultati jako dobri. Konačni ocjene sigurnosti prometnih zona biti će predstavljene do kraja godine.

Alan Vojvodić iz HAK-a predstavio je istraživanje stavova o brzini u vožnji koje je provedeno u sklopu 6. UN globalnog tjedna cestovne sigurnosti („Street for Life #Love30“). Istraživanje je, između ostalog, pokazalo kako čak 89% sudionika smatra da bi se brzina u zonama oko škola trebala ograničiti na 30 km/h.