In memoriam Zvonko Šmuk

Objavljeno: 2.10.2021.

Zvonko Šmuk, dipl. ing. preminuo je 2. listopada 2021.

Kolega Šmuk rođen je 15. studenog 1949. u Zagrebu, diplomirao je na Saobraćajnom studiju Sveučilišta u Zagrebu 1974.

Većinu radnog vijeka proveo je unutar asocijacije u kojoj je od 1975. do 1985. zaposlen u Auto moto savezu Hrvatske, a 1992. se zaposlio u Hrvatskom autoklubu u kojem je obnašao brojne stručne i rukovodeće poslove.

U zahtjevnom i za Hrvatski autoklub izrazito bitnom razdoblju početkom 1990.-ih značajno je doprinio stvaranju modernog nacionalnog autokluba.

U suradnji s kolegama 1992. angažiran je na uspješnoj pripremi, uvođenju i operativnom organiziranju javne ovlasti provedbe vozačkih ispita u Hrvatskom autoklubu.

Zaslužan je i za uspješno uvođenje u Hrvatski autoklub javne ovlasti stručnog nadzora nad radom stanica za tehnički pregled vozila i utvrđivanja sukladnosti vozila.

Snažno se i uspješno angažirao na razvoju sustava članstva Hrvatskog autokluba kao dugogodišnji rukovoditelj Sektora članstva.

Značajne su i prepoznatljive njegove zasluge za dugogodišnju uspješnu provedbu aktivnosti prometne preventive i edukacije u Hrvatskom autoklubu i udruženim autoklubovima.

Tijekom godina uspostavio je i održavao značajnu suradnju s brojnim institucijama i partnerima.

Koautor je brojnih izdanja stručnih publikacija, priručnika i brošura Hrvatskog autokluba.

Od 2008. do 2010. uz poslove rukovoditelja sektora članstva obavljao je i poslove pomoćnika glavnog tajnika Hrvatskog autokluba.

Odlukom Upravnog odbora Hrvatskog autokluba 2010. izabran je za glavnog tajnika na mandatno razdoblje od četiri godine, a 2014. nastavio je obnašati dužnost u novom mandatnom razdoblju, do odlaska u mirovinu 2018.

Tijekom dva mandatna razdoblja g. Šmuk uspješno je provodio odluke tijela upravljanja Hrvatskog autokluba i rukovodio radom Stručne službe. Od 2012. implementirao je programsku platformu predsjednika Hrvatskog autokluba g. Slavka Tušeka o modernizaciji i zaokretu u poslovanju udruge.

Od 2020. je član Skupštine Hrvatskog autokluba kao predstavnik Autokluba Končar i član Upravnog odbora Hrvatskog autokluba.

Posljednji ispraćaj Zvonka Šmuka bit će u utorak 5. listopada 2021. u 10:40 sati u velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija sukladno epidemiološkim mjerama.