Održan međunarodni trening educiranosti u prometu ETET

Objavljeno: 29.11.2021.

U srijedu 24. listopada Hrvatski autoklub u suradnji s Regijom I Svjetske automobilističke organizacije FIA-e održao je „Europski trening educiranosti u prometu“ ETET (European Traffic Education Training).

U aktivnosti je putem računala sudjelovalo 20 učenica i učenika šestih razreda iz devet hrvatskih osnovnih škola, koji su tijekom prošle školske godine ostvarili najbolji rezultat na županijskim natjecanjima u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila te upravljanja biciklom.

Nažalost, uslijed epidemije bolesti COVID-19 i epidemioloških mjera, tradicionalno Državno natjecanje „Sigurno u prometu“ nije moglo biti održano. Nije održano niti tradicionalno europsko natjecanje u kojem su sudjelovali pobjednici nacionalnih natjecanja, te je ove godine održano u digitalnom internetskom obliku.

Prije početka treninga sudionicima se prigodnim ranije snimljenim obraćanjem obratila direktorica FIA Regije I gđa. Laurianne Krid te uživo predsjednik državnog povjerenstva natjecanja „Sigurno u prometu“ mr.sc. Mladenko Kordić.

Sudionici treninga tijekom sat vremena, u nazočnosti svojih mentora – učitelja tehničke kulture, u informatičkim učionicama svojih osnovnih škola ili u slučaju samoizolacije od kuće, sudjelovali su u više edukativnih cjelina. Odmjerili su svoje poznavanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila te u igrama labirinta i točnih i pogrešnih odgovora.

Svim sudionicima upućeni su i Certifikati o sudjelovanju na ETET treningu.

Trening ETET na sličan se način tijekom listopada u organizaciji nacionalnih autoklubova i FIA Regije I održava u 20-ak europskih zemalja. Informatičko sučelje i aplikacija te priručnik za provedbu treninga osigurani su od strane FIA Regije I.