Gosti iz Sjeverne Makedonije u HAK-u

Objavljeno: 30.3.2022.

Pozitivna hrvatska iskustva u prometu

Hrvatski autoklub posjetili su Gordana Kožuvarovska i Vladimir Lazarov, predsjednica i tajnik Republičkog savjeta za sigurnost prometa Sjeverne Makedonije, koji je parlamentarno savjetodavno tijelo. Bila je to prilika da se gosti upoznaju s aktivnostima HAK-a, ali i dobiju vrijedne informacije o važnim aspektima prometne sigurnosti.

Tijekom radnog sastanka s glavnim tajnikom HAK-a Željkom Mijatovićem, pomoćnikom glavnog tajnika Sinanom Alispahićem te rukovoditeljem Sektora podrške poslovanju Goranom Baotićem razgovaralo se o brojnim aktualnim temama iz prometne politike i sigurnosti.

Pomoćnik glavnog tajnika HAK-a Sinan Alispahić održao je i prezentaciju gostima iz Sjeverne Makedonije s naglaskom na djelatnostima HAK-a, sigurnost cestovnog prometa, prometnu preventivu koju provodi HAK, sustav osposobljavanja kandidata za vozače, provedbu vozačkih ispita te usavršavanje instruktora vožnje.

„Naš dolazak u Zagreb bio je prilika da razmijenimo iskustva prije svega po pitanju prometne sigurnosti. Svima nam je cilj smanjiti broj stradalih u prometu na nulu, ali dok ne dođemo do toga, potrebno je drastično smanjivati broj poginulih u prometnim nesrećama, a upravo zbog toga su nam ovakvi sastanci i susreti nužni. Mnogo je sličnosti između onoga što radite u HAK-u i programa koje imamo u Sjevernoj Makedoniji. Odnosi se to prije svega na edukaciju školske i srednjoškolske djece i tinejdžera. Vidjeli smo i vaše odlične programe edukacije predškolske djece. Što se tiče edukacije kandidata za vozače, zanimljiv nam je vaš sustav audiovizualnog snimanja vozačkih ispita te brzo izdavanje uvjerenja o položenom vozačkom ispitu i vozačke dozvole. Naše tijelo ima savjetodavnu funkciju i ne može donositi odluke, ali imamo mogućnost predlagati i u HAK-u smo vidjeli mnogo toga što nam je zanimljivo. Nadam se da ćete u budućnosti doći i u Sjevernu Makedoniju da se upoznate s našim sustavom prometne edukacije i sigurnosti“ – rekla je Gordana Kožuvarovska.