Prometna prognoza za Uskrsni vikend od 15. do 18. travnja 2022.

Objavljeno: 11.4.2022.

PROMETNA PROGNOZA

Pred nama je Uskrsni vikend koji će na naše prometnice dovesti mnogobrojne vozače iz domovine i zapadnoeuropskih država. Pojačanom prometu doprinijet će i proljetni školski praznici u Hrvatskoj i inozemstvu od četvrtka 14. travnja, pa sve do kraja narednog tjedna kod nas u Hrvatskoj, 24. travnja.

Gust promet na graničnim prijelazima, mnogim gradskim prometnicama, ali i glavnim cestovnim pravcima očekuju nas dakle već od četvrtka, 14. travnja, osobito u poslijepodnevnim satima i to na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično će biti i na autocestama Istarskog ipsilona, ali i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, a posebice u Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet i moguća čekanja. Osobito u Istri i na sjevernom Jadranu. Situaciju u pristaništima prije puta provjerite na našim kamerama.

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, ponovno nas očekuju zastoji na graničnim prijelazima u smjeru Slovenije, na prijelazima sa Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Svilaj, Županja, Metković). Pojačan promet i gužve bit će izraženije sredinom i krajem dana zbog povratka prema unutrašnjosti, no dobar dio građana bi mogao produžiti svoj odmor do kraja tjedna, odnosno do kraja školskih praznika. Tako da će i narednog vikenda biti izraženijeg prometa na cestama koje vode nazad prema kući.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana i dalje prema Sloveniji, ali i autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb prema unutrašnjosti mogući su periodi usporenog prometa. Na prilazima gradu Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Zagreb-istok, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, moguće su gužve i kraća čekanja. Posebno na dionicama cesta gdje su radovi u tijeku. Informirajte se na vrijeme i provjerite što vas očekuje od radova na cestama.

  

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA

Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t najviše dopuštene mase bit će u petak, 15. travnja i u subotu, 16. travnja od 15 do 23 sata, na blagdan Uskrsa od 15 do 23 sata, te na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu (DC8) cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali.

 

SAVJETI

Hrvatski autoklub stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Naši mehaničari i vozači vučnih službi dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na internetskoj stranici (www.hak.hr), Facebook stranici i u aplikaciji za pametne telefona, Android, iOS i Windows operativne sustave.

 

Sretne Uskrsne blagdane želi Vam Hrvatski autoklub