Završeno 28. Državno natjecanje "Sigurno u prometu"

Objavljeno: 21.5.2022.

Državno natjecanje „Sigurno u prometu“ održano je u Rovinju od 17. do 19. svibnja. Tijekom natjecanja, 21 ekipa učenica i učenika petih i šestih razreda natjecala se u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila te u vještinama upravljanja biciklom.

Natjecanje je održano u Osnovnoj školi „Juraj Dobrila“ u Rovinju te u obližnjoj sportskoj dvorani, a organizirali su ga Hrvatski autoklub i Agencija za odgoj i obrazovanje odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Pula-Rovinj. 
U natjecanju su sudjelovale po dvije djevojčice i dva dječaka koji su prethodno pobijedili na županijskim natjecanjima i natjecanju u Gradu Zagrebu – ukupno 84 natjecatelja u 21 ekipi. Natjecanje je započelo školskim natjecanjima širom Republike Hrvatske, u kojima je sudjelovalo ukupno 2.389 učenica i učenika iz 191 osnovne škole, a pobjednici školskih natjecanja potom su se natjecali na županijskim natjecanjima.

Prvog dana natjecanja, 18. svibnja 2022., natjecanje je uključivalo testiranje iz poznavanja prometnih propisa i pravila putem računala u informatičkoj učionici škole te praktičnu vožnju „Labirintom života“, koji simulira situacije u kojima se biciklisti mogu naći na cesti, kombinirajući znanje iz područja prometnih propisa i pravila sa vještinom upravljanja biciklom u realnoj situaciji na cesti.

Drugog dana natjecanja, 19. svibnja 2022., nakon svečanog otvorenja, provedeno je natjecanje u vještinama upravljanja biciklom na tri pozicije prometnog poligona.

Tijekom svečanog otvaranja natjecanja, Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek rekao je: „ovo natjecanje prvi put su 1993. organizirala tri autokluba udružena u Hrvatski autoklub, koji su se tada, kao i danas, bavili preventivno-edukativnim akcijama. Siguran sam kako će naši natjecatelji svoje znanje i vještine podijeliti sa svojim prijateljima i školskim kolegama te i na taj način doprinijeti povećanju cestovne sigurnosti u Republici Hrvatskoj.“

Na svečanom otvaranju natjecanja prisutnima su se obratili i Predsjednik Autokluba Pula-Rovinj Ljubomir Cerovac, rovinjski župnik mons. Vilim Grbac, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, zamjenik gradonačelnika David Modrušan uime Istarske županije, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave Istarske županije Alen Klabot te predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Žarko Bošnjak.

Po dovršetku natjecanja održana su čak četiri pripetavanja, radi utvrđivanja poretka natjecatelja sa jednakim brojem bodova.

Pobjednice i pobjednike natjecanja proglasio je Zamjenik predsjednika Hrvatskog autokluba Ivo Bikić.

Pobjednice Državnog natjecanja „Sigurno u prometu 2022.“ su Marija Banjak iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Starog Petrovog Sela te blizanke Dora Delić i Sara Delić iz OŠ „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog, a najbolji dječaci su Josip Matkov iz OŠ Kamen-Šine iz Splita, Adin Gačanović iz OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba te Aleksandar Krznar iz OŠ Sveti Križ Začretje. 
U ekipnom dijelu natjecanja, pobjednici su predstavnici Brodsko-Posavske županije, na drugom su natjecatelji iz Grada Zagreba a treći su bili natjecatelji iz zagrebačke županije.
Državno natjecanje posljednji put je održano uživo 2019. godine u Zadru, nakon čega uslijed epidemije bolesti COVID-19 nažalost tijekom dvije godine nije održavano. 
Pobjednici državnih natjecanja odlaze na europsko natjecanje u organizaciji Hrvatskog autokluba. Ovogodišnje europsko natjecanje održava se koncem rujna 2022. u Zadru.
Cilj natjecanja je sustavno povećavati sigurnost cestovnog prometa djece koja tijekom natjecanja stječu znanja i vještine iz poznavanja prometnih propisa i pravila te vještina upravljanja biciklom radi samostalnog sudjelovanja u cestovnom prometu. Zahvaljujući ovom natjecanju, kao i brojnim drugim aktivnostima raznih institucija u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj smanjuje se broj stradale djece.