Svečana sjednica Skupštine Hrvatskog autokluba povodom Dana HAK-a

Objavljeno: 2.6.2022.

Obilježeno je 30 godina provođenja vozačkih ispita 

U djelatnosti provođenja vozačkih ispita HAK se rukovodi stručnošću, kvalitetom te konstantnom implementacijom novih tehnologija u kojima je čak i europski predvodnik. Dodijeljena priznanja i zahvalnice te predstavljen novi Priručnik za kandidate za vozače profesionalnih kategorija.

U sjedištu Hrvatskog autokluba u Zagrebu 1. lipnja održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatskog autokluba na kojoj je obilježen Dan Hrvatskog autokluba i 30 godina provođenja vozačkih ispita kao poslova javne ovlasti. Uz predsjednika Slavka Tušeka, njegovog zamjenika Ivu Bikića, glavnog tajnika Željka Mijatovića, svečanosti su nazočili brojni predstavnici autoklubova i institucija s kojima Hrvatski autoklub surađuje.

Iza Hrvatskog autokluba je velika tradicija, čak 116 godina postojanja i uspješnog djelovanja. Danas je Hrvatski autoklub primjer nesebičnog pomaganja vozačima u nevolji te rada na prometnoj preventivi i edukaciji diljem Republike Hrvatske. Hrvatski autoklub je uvijek spreman pomoći svojim tehničkim i ljudskim potencijalima u trenucima kriza, a tako je bilo tijekom velike poplave u Gunji te nakon potresa na području Siska i Petrinje. Posljednja u nizu akcija je i besplatno pružanje pomoći na cesti ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. Nastavljajući djelovanje i zasnivajući svoje postojanje na tradicijama Prvog hrvatskog automobilnog kluba utemeljenog 1. lipnja 1906., Hrvatski autoklub danas je značajna, snažna i brojna nacionalna, neprofitna i nestranačka udruga.

Hrvatski autoklub obilježio je i 30 godina provođenja vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj, kao važan i značajan povod isticanja doprinosa unaprjeđenju sigurnosti prometa na cestama. Hrvatski autoklub kao nositelj poslova javnih ovlasti, između kojih su i poslovi vezani za organiziranje i provođenje vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj, ima višestruku ulogu i važnost društveno odgovornog djelovanja u području mobilnosti, sigurnosti cestovnog prometa, edukacije i prometne kulture te je time i razvio partnerski odnos s nadležnim državnim tijelima i institucijama, a naročito s Ministarstvom unutarnjih poslova. Veliku svečanost uvodnim govorom otvorio je predsjednik HAK-a Slavko Tušek:

Hrvatski autoklub je vrlo značajan partner našoj državi u obavljanju poslova javnih ovlasti. Upravo na poslovima organiziranja i provedbe vozačkih ispita razvio je partnerski odnos s Ministarstvom unutarnjih poslova. To je važno i za unaprjeđenje sigurnosti prometa na cestama. U posljednjih desetak godina Hrvatski autoklub ostvario je velika ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju provođenja vozačkih ispita. Hrvatski autoklub danas je moderna nacionalna udruga, koja stabilno i odgovorno posluje. U posljednjih nekoliko godina napravljeni su snažni iskoraci u temeljnim djelatnostima pomoći na cesti i članstva. Naših šezdeset i jedan udruženi autoklub nositelji su temeljnih djelatnosti udruge. Oni svim članovima pružaju članske pogodnosti i nositelji su prometne edukacije i preventive. Unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom bolesti COVID-19, Hrvatski autoklub zadržao je rekordan broj članova, kojih ima više od 230.000.

 

Predsjednik HAK-a govorio je i o međunarodnoj suradnji te natjecanju koje nam je povjereno. To je još jedna potvrda dobrog rada.

Hrvatski autoklub i njegovi zaposlenici sve poslove obavljaju kvalitetno, stručno i odgovorno, u skladu s najvišim europskim standardima. Hrvatski autoklub nesebično se uključio u pružanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine na našim cestama, kao i ukrajinskom nacionalnom autoklubu. Hrvatski autoklub aktivno djeluje u međunarodnim organizacijama, posebice Svjetskoj automobilističkoj asocijaciji FIA-i. Ponosni smo što se, nakon dvije godine odgađanja uslijed pandemije bolesti COVID-19, ove jeseni u Zadru održava ETEC, Europsko natjecanje djece u poznavanju prometnih pravila i propisa te u vještini vožnje biciklom.

 

Gostima je prikazan i film o povijesti i razvoju djelatnosti provođenja vozačkih ispita 1992. – 2022. O 30 godina provođenja vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj govorio je pomoćnik glavnog tajnika dr. sc. Sinan Alispahić. Istaknuo je da Hrvatski autoklub godinama ulaže značajne napore u modernizaciju sustava provođenja ispita, a rezultati se vide u značajnom padu broja poginulih i nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači. Naglasio je odličnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova te veliki iskorak s audiovizualnim snimanjem ispita Upravljanje vozilom, koje je omogućilo ujednačavanje kriterija i transparentnost. Od 160.262 dosad provedena ispita sa snimanjem zabilježene su samo 24 žalbe kandidata.

Mi kvalitetno, stručno i profesionalno radimo svoj posao, a sa svim ulaganjima u nove tehnologije dostignuli smo standarde na kojima nam mogu pozavidjeti i mnogo razvijenije države Europske unije.

– napomenuo je dr. sc. Sinan Alispahić.

 

Hrvatski autoklub je ovo prigodom dodijelio priznanja i zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima. One su izraz zahvalnosti za učinjeno u proteklom razdoblju kao i tijekom radnog vijeka kad su svojim radom, zalaganjem i idejama dali poseban doprinos našoj udruzi i našim djelatnostima. U ime institucija i pojedinaca koji su dobili priznanja i zahvalnice obratio se Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva Policije, koji je naglasio odličnu suradnju s Hrvatskim autoklubom, razvoj sustava edukacije mladih vozača, njegovu modernizaciju i ujednačavanje standarda u cijeloj Hrvatskoj. U nas već godina pada broj stradalih u prometu. Spomenuo je i da osobnu zahvalnicu koju je dobio dijeli s policijskim službenima iz Službe prometne policije i njima je zahvalio na predanom radu. Prim. Josip Jelić, dr. med, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, posebno je istaknuo stručnost Hrvatskog autokluba u edukaciji mladih vozača u pružanju prve pomoći. Spomenuo je da svi zajedno trebamo raditi na edukaciji laika u pružanju prve pomoći jer iz svog liječničkog iskustva zna da bi se tako spasili brojni ljudski životi, i to ne samo u prometu.

 

Posebna priznanja i zahvalnice

Povodom Dana Hrvatskog autokluba posebno priznanje za suradnju na provedbi vozačkih ispita i razvoju prometne sigurnosti dobilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. U ime Ministarstva priznanje je preuzeo Josip Mataija. Posebno priznanje za suradnju s Hrvatskim autoklubom dobio je Hrvatski Crveni križ. U ime ove organizacije nagradu je primio predsjednik prim. Josip Jelić, dr. med. Također, posebno priznanje ide i Fakultetu prometnih znanosti, s kojim Hrvatski autoklub surađuje na nizu projekata, a primio ga je prodekan dr. sc. Ivan Grgurević.

Zahvalnice Hrvatskog autokluba dobili su:

  1. Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva Policije
  2. mr. sc. Mladenko Kordić, voditelj Službe provedbe vozačkih ispita
  3. Davor Strizrep, koordinator Regionalnog ispitnog centra Split
  4. Edna Ristić Došen, dr.med., Ispitivačica iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći

 

  Novi Priručnik za vozače profesionalnih kategorija

Ovo je bila prilika da se predstavi i novi priručnik u izdanju Hrvatskog autokluba. Postani vozač, priručnik je za osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D i DE kategorije vozila. Autori su dr. sc. Sinan Alispahić i mr. sc. Mladenko Kordić, a recenzenti prof dr. sc. Marko Šoštarić i dr. sc. Igor Šiško.   

Priručnik je namijenjen kandidatima za vozače C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D i DE kategorije vozila, predavačima u autoškolama i svim stručnim djelatnicima, predavačima u srednjim prometnim i svim strukovnim školama, vozačima koji već imaju vozačku dozvolu navedenih kategorija.
– objasnio je dr. sc. Sinan Alispahić.

 

U 13 poglavlja ukupno je 218 stranica moderno prezentiranog nastavnog sadržaja s brojnim primjerima, fotografijama, crtežima, ilustracijama i tablicama. U Priručniku je obuhvaćeno sve, od prometnih pravila za vozače teretnih automobila i autobusa, propisa o radnom vremenu, prijevozu putnika, tereta…