Prometna prognoza uoču produženog vikenda s blagdanom Velike Gospe od 13. do 15. kolovoza 2022.

Objavljeno: 8.8.2022.

Na početku drugog, za neke i produženog vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom da je blagdan u ponedjeljak, ujedno i neradni dan za većinu, mnogi će otputovati na kraći odmor zbog čega pojačan promet očekujemo već od popodnevnih sati u petak 12. kolovoza, na važnijim cestovnim pravcima u smjeru juga.

Ističemo:

  •  A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s mogućim čekanjima na ulazu Lučko; povremenim usporavanjima uz izlaz Karlovac, na samom čvoru Bosiljevo II, ali i usporenom vožnjom od Zagreba do Bosiljeva;
  • na Krčkom mostu;
  • na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska;
  • granični prijelazi na ulazu u Hrvatsku
  • trajektna pristaništa u smjeru otoka

Subotnje će jutro biti također prožeto vrlo jakim prometom u smjeru juga. Među opterećenije prometnice koje smo prethodno spomenuli, dodali bismo i zagrebačku obilaznicu A3 gdje su mogući povremeni zastoji od Jankomira i Velike Kosnice prema Lučkom.

Za nedjelju očekujemo pojačan promet prema jugu u jutarnjim satima, pa onda prema unutrašnjosti od poslijepodneva prema kraju dana. Dužih čekanja ne očekujemo. U posljednje vrijeme ona se više očekuju ponedjeljkom u oba smjera.

Tijekom ponedjeljka 15. kolovoza, vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak, ali i ranojutarnjih sati na ponedjeljak.

Krajem dana se očekuje pojačan promet prema unutrašnjosti. Posebno prema graničnim prijelazima sa Slovenijom, na izlasku iz zemlje, te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, također na izlasku iz zemlje. Ulazak u Hrvatsku također može biti pojačan iz Srbije i BiH.

Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, po potrebi uvodit će se dodatne linije.

 ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza i uobičajenih ljetnih zabrana za teretna vozila ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će sljedećih dana:

  • petak, 12. kolovoza – 15:00 do 23:00,
  • subota, 13. kolovoza – 04:00 do 14:00,
  • nedjelja, 14. kolovoza – 12:00 do 23:00,
  • ponedjeljak, 15. kolovoza – 14:00 do 23:00.

 

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

SAVJETI

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na ovim stranicama, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i  njemačkom jeziku.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i pomoći će svim vozačima koji imaju probleme s vozilom, pozivom na besplatni telefon 1987. 

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.