U Zadru održano 35. Europsko natjecanje djece u prometu ETEC

Objavljeno: 27.9.2022.

Jučer u Zadru dovršeno 35. Europsko natjecanje iz područja prometne edukacije djece za sigurno upravljanje biciklom u prometu (ETEC – European Traffic Education Contest). Hrvatski autoklub, na poziv iz Regije I međunarodne automobilističke organizacije Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) bio je domaćin i suorganizator natjecanja koje se u Zadru održavalo od 24. do 26. rujna 2022.

U natjecanju je sudjelovalo 19 timova iz 18 europskih zemalja, uključujući i Republiku Hrvatsku. Timove čine dvije djevojčice i dva dječaka, učenika petih i šestih razreda osnovne škole, koji su predstavljali svoje zemlje kao i nacionalne autoklubove iz tih zemalja. Djeca su za natjecanje odabrana na nacionalnim natjecanjima, koje u Hrvatskoj pod nazivom Državno natjecanje Sigurno u prometu zajednički provode Hrvatski autoklub i Agencija za odgoj i obrazovanje, uz podršku Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Natjecanje se održava na nizu pozicija koje provjeravaju koliko sudionici poznaju prometna pravila i propise namijenjene biciklistima, kao i njihove vještine vožnje i upravljanja biciklom. Pobjeđuje tim koji je prikupio najveći broj bodova, a natjecatelji nisu rangirani pojedinačno. 

U prigodnom govoru na svečanom otvaranju natjecanja u nedjelju 25. rujna 2022. u Dvorani Krešimir Ćosić Sportskog centra Višnjik, predsjednik FIA Regije I g. Thomas Møller Thomsen posebno je pozdravio timove koji prvi put sudjeluju u natjecanju, među njima i tim iz Ukrajine, koji je uspio sudjelovati unatoč ratu u toj zemlji. Pozvao je sudionike da tijekom natjecanja pokažu svoje vještine i razumijevanje prometnih pravila te se dodatno educiraju iz cestovne sigurnosti, ali i zabave i steknu nove prijatelje, ponadavši se da će po povratku kući to znanje i vještine podijeliti sa svojim prijateljima i obiteljima. „U prometu je važno biti odgovoran i poštivati druge, bez obzira jesmo li vozači, biciklisti ili pješaci“, dovršio je. 

Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek rekao je kako su Hrvatski autoklub i Republika Hrvatska niz godina bili sudionik natjecanja ETEC te jednom, tijekom 1990.-ih i njegov domaćin, a sada je ponovno došlo vrijeme za domaćinstvo. „Natjecanje smo trebali održati 2020. godine ali je uslijed pandemije bolesti Covid-19 dvaput odgođeno te smo sretni što se stanje normaliziralo i što možemo održati natjecanje. Ovo natjecanje je prirodno finale procesa edukacije djece koja u njemu sudjeluju tijekom cijele godine. Hrvatski autoklub ima puno iskustva s prometnom edukacijom djece i mladih u Hrvatskoj. Ta tradicija, koja nije prekinuta ni tijekom Domovinskog rata, naš je doprinos lokalnim zajednicama u kojima djelujemo, kao i društvu u cjelini. Svima nama je cilj pomoći u smanjivanju stradavanja djece i mladih u cestovnom prometu, a natjecanje ETEC tome doprinosi“, kazao je Predsjednik Hrvatskog autokluba.

U poretku timova na dovršetku natjecanja, tim iz Srbije osvojio je prvo mjesto, drugi je bio tim iz Latvije, a treći tim iz Češke Republike. 

Svoj boravak u Hrvatskoj mališani, njihovi treneri i ostali gosti, ukupno više od 220 osoba, dovršili su zabavnim programom i slobodnim vremenom u ponedjeljak, 26. rujna, čije odvijanje nisu omeli niti kišni vremenski uvjeti.