Program „KLIK sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja“ u Dalmaciji

Objavljeno: 10.10.2022.

Nakon dulje stanke uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, epidemiološka situacija dopušta Hrvatskom autoklubu provedbu preventivno-edukativnih programa u izravnom kontaktu sa sudionicima. Stoga Hrvatski autoklub provodi intenzivnu kampanju edukacije mladih u prometu. Program „KLIK sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja“ obuhvaća interaktivno predavanje uz korištenje simulatora sudara i prevrtanja za učenike završnih razreda srednjih škola. Ekipa Hrvatskog autokluba predvođena mr. sci. Krešimirom Vidukom, voditeljem ureda sigurnosti cestovnog prometa realizira projekt i educira maturante diljem Republike Hrvatske. Koncem rujna i početkom listopada 2022. program je provođen i u Dalmaciji.

Predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova iz Policijske uprave Dubrovačko- neretvanske županije Denis Pavela koji je dao ključni obol u provedbi projekta na jugu Hrvatske nije skrivao oduševljenje: „Ovaj program je fascinantan. Na stotine mladih ne ostaju ravnodušni. Dapače, postaju u potpunosti svjesni da oni upravljaju rizikom stradanja u prometu.“

Krešimir Viduka pojašnjava: „Početkom ove školske godine pozvali smo oko 150 srednjih škola s kojima smo surađivali prije epidemije bolesti COVID-19. Većina ih je KLIK uvrstila u kurikulum aktualne školske godine. Primjetno je kako se program provodi zajednički u suradnji više škola čiji učenici zajednički sudjeluju u njemu. Impresivno je kad 200-tinjak mladih ljudi netremice prate predavanje i gromoglasnim pljeskom pozdrave savjete kako se odgovorno ponašati u prometu. Koliki je interes najbolje govori podatak da su do kraja ovog polugodišta svi termini zauzeti.“
KLIK je od početka ove školske godine realiziran u školama Zadarske, Šibensko- kninske i Dubrovačko- neretvanske županije za gotovo tisuću učenika. U organizaciju i realizaciju uključili su se i autoklubovi Zadar, Šibenik i Ploče.

Nakon škola Splitsko- dalmatinske županije (otoci Brač i Hvar, Sinji Split) na redu su srednje škole u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. 
Projekt KLIK provodi se uz podršku Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030.