43. rođendan Informativnog centra Hrvatskog autokluba i djelatnosti informiranja vozača o stanju u cestovnom prometu

Objavljeno: 25.11.2022.

Prije 43 godine u Hrvatskoj je bilo tek oko šezdeset kilometara autocesta i mnogo manje automobila nego danas. No, unatoč tome, skupina entuzijasta u tadašnjem Auto-moto Savezu Hrvatske, shvatila je kako će informacije o stanju u prometu pomoći domaćim i inozemnim vozačima u bržoj i sigurnijoj vožnji cestama Hrvatske. Tako je 25. 11. 1979. godine osnovan Informativni centar Hrvatskog autokluba.

Smješten u Zagrebu, u Draškovićevoj 25, Informativni centar sastojao se od četiri izvjestitelja koji su uz dva telefona dežurali 24 sata, 365 dana u godini. Umjesto računala i video-nadzora za obradu i analizu prikupljenih informacija služili su se olovkom i trgovačkim papirom na koji su upisivali podatke poput vidljivosti zbog magle, jačine vjetra, visine snijega, odrone, prometne nezgode. Informacije su prikupljali telefonskim pozivima lokalnim izvorima, najčešće policiji, a vozače su informirali putem telefona i uskoro putem radio-valova.
Informativni centar Hrvatskog autokluba danas je poznat diljem zemlje kao jedini relevantni izvor o stanju u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj. Kao na početku, dostupan je 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje.

Informacije o stanju na cestama stižu od koncesionara koji upravljaju autocestama, iz policijskih operativnih centara i postaja, s graničnih prijelaza, od prijevoznika u javnom obalnom pomorskom prometu, Državnog hidrometeorološkog zavoda, ugovornih suradnika HAK-a, ali i vozača čije dojave uvijek provjeravaju prije objave.
Svaka izmjena u trenutnom stanju cestovnog, pomorskog, ali i željezničkog prometa unosi se automatski ili ručno u izvješće o stanju i prohodnosti cesta u Hrvatskoj i objavljuje se na internetskim stranicama na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Takvih izmjena, tijekom dana, osobito u vrijeme ljetnih i zimskih mjeseci može biti i do tisuću u 24 sata. Svi podaci koji su objavljeni na HAK-ovoj internetskoj stranici, automatski se objavljuju i u HAK-ovoj mobilnoj aplikaciji, kao i na interaktivnoj karti. 

Izvješća se, potom, putem elektroničke pošte šalju na adrese novinskih agencija, radijskih i televizijskih postaja te domaćim i inozemnim autoklubovima, pri čemu je vozačima u vožnji i dalje najvažniji  izvor informiranja – radio. Stoga su naši izvjestitelji neizostavni dio Drugog programa Hrvatskog radija i drugih radio postaja. Za vrijeme većih prometnih gužvi ili vremenskih nepogoda, djelatnici Informativnog centra često se izravno javljaju u programe radio i televizijskih postaja. U eteru Hrvatske televizije informacije o cestovnom prometu prisutne su putem informativne emisije HAK Promet info. 

Kao pred 43 godine, izvjestitelji se i dalje javljaju na telefonske pozive građana ali usto izrađuju i prometne prognoze i brojne druge informacije, o čemu je više informacija dostupno ovdje: https://www.hak.hr/info/ .