Prometna prognoza za ljetne vikende

Objavljeno: 21.7.2011.

Turistička je sezona i svim stranama Europe pa i prometnim arterijama Hrvatske krstare suvremeni nomadi.

Više od 90 posto turista, što dolaze u Hrvatsku, putuju automobilima, kombi i kamp-vozilima, autobusima i motociklima. Riječju, dolaze cestama. Na kojima nas očekuju, kao i prošlih godina, gust promet i gužve na većini glavnih cestovnih pravaca i graničnih prijelaza. Uoči sezone tvorene su i nove dionice autocesta (na Istarskom ipsilonu i Ravča-Vrgorac na A1) i uređene dionice državnih cesta (D1, Gračac-Knin, D404, na ulazu u Rijeku) ali niti to nije dovoljno da, u pojedinim danima, ubrza promet.

Petkom (u popodnevnim) i subotom (u ranim i prijepodnevnim satima) očekuje se pojačan ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Maclju, Bregani, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku, odnosno s BiH na GP Metković i Vinjani, a izlazak na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, te prema Srbiji na GP Bajakovo. Brojnost vozila s granica se odražava i na gustoću prometa na autocestama. Posebice, pak, na dionicama A1, Zagreb-Karlovac i Bosiljevo-Split-Vrgorac (izrazito gust na naplati Vrgorac) na A6, Bosiljevo-Rijeka te A3, Bregana-Slavonski Brod-Lipovac. Kao i na riječkoj obilaznici, državnim cestama D1 (Karlovac-Grabovac) i D8, Jadranska magistrala (posebice na prilazima turističkim mjestima) kao i trajektnim lukama Jablanac i Prizna te Brestova i Valbiska, odnosno Zadar i Split.

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Za povratka s vikend-lokacija i iz turističkih mjesta, gust promet je subotom i nedjeljom poslijepodne, na dionicama cesta što vode u smjeru sjevera i zapada. Posebice na prilazima većih gradova. Najviše Zagreba, kao središnjeg prometnog raskrižja, gdje se krajem tih dana očekuju gužve i moguća duža čekanja pred naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka. Stoga, valja (četiri km prije južnog ulaza u Zagreb) koristiti naplatu Demerje (za ENC i SMART te bankovne kartice) jer „olakšava“ prolaz pokraj deset naplatnih kućica Lučko.

Gusto će u poslijepodnevnim satima, subotom i nedjeljom, biti u otočnim trajektnim pristaništima i na otočnoj strani Krčkoga mosta te Istarskom ipsilonu (od viadukta Mirna u smjeru Buja i kaštela) a isti tako i na izlasku na Bregani, Maclju, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku te Metkoviću, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u Hrvatsku.

Vozite pozorno, odmorni i s tehnički ispravnim vozilom.

Nikša Bjelajac,
voditelj Informativnog centra HAK-a