Prometna prognoza za Međunarodni praznik rada 1. svibnja 2023.

Objavljeno: 27.4.2023.

U ponedjeljak, 1. svibnja obilježava se Međunarodni praznik rada i mnogi će zasigurno napustiti svoje domove i otputovati u planine, na more ili će za svoje odredište izabrati mjesto u neposrednoj blizini svojih domova. 

Pojačan promet očekujemo već u petak, 28. travnja, prijepodne u gradskim središtima, a poslijepodne na izlazima iz gradova, ali i glavnim cestovnim pravcima. Osobito na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora, na autocesti A3 Bregana-Lipovac, A2 Macelj – Zagreb te na državnim cestama DC1 Lička magistrala i DC8 Jadranska magistrala. 

Od zona s radovima ističemo onu na autocesti A3, odnosno dio zagrebačke obilaznice od Jakuševca do Kosnice, te dio od naplatne postaje Zagreb Istok i čvora Križ. 

Za petak, subotu i nedjelju, kada se očekuje najveći priljev vozila u smjeru Lipovca, preporuka je da se kroz zonu radova prođe u ranim jutarnjim satima. 

U nedjelju, a posebice ponedjeljak i utorak, kada se očekuje povratak i najveći priljev vozila u smjeru Bregane, također je preporuka da se kroz zonu radova prođe u ranim jutarnjim satima.
Ukoliko je moguće, svoje putovanje tim dijelom Hrvatske možete planirati i obilazno.

Tijekom popodneva pojačan promet bit će i u trajektnim pristaništima i lukama, u blizini turističkih središta na obali, osobito u Istri. Svejedno, tamo ipak ne očekujemo prevelike zastoje ili čekanja.

Poveći broj vozila očekuje se iz smjera susjedne nam Slovenije, pa će pojačan promet biti od bivših graničnih prijelaza Macelj i Bregana, Kaštel i Plovanija (Istra), te Rupa i Pasjak (Hrvatsko primorje). Na postojećim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom očekujemo pojačan promet uz povremene zastoje s čekanjima zbog graničnih kontrola na ulasku u Republiku Hrvatsku.

U povratku gužve će na glavnim cestama biti na sam dan praznika, u ponedjeljak 1. svibnja u popodnevnim satima i to na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru unutrašnjosti, te na A3 Bregana-Lipovac u smjeru Slovenije. 

Kako biste izabrali što bolje vrijeme putovanja savjetujemo vam da pratite internetske stranice Hrvatskog autokluba o stanju i prohodnosti cesta (https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/) ili koristite aplikaciju za pametne telefone koju koristi već više od 600 tisuća ljudi u kojoj ćete naći trenutne informacije o stanju u prometu i mnogo drugih zanimljivosti važnih za svakoga vozača. 

Par sati prije puta provjerite trenutnu situaciju:
-    Za granične prijelaze - https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#granicni-prijelazi 
-    Za prohodnost cesta - https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta 



ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t, bit će u subotu i nedjelju, 29. i 30. travnja od 15 do 23 sata, te u ponedjeljak, 1. svibnja od 14 do 23 sata na važnijim državnim cestama.

Zabrane za teretna vozila u europskim državama povodom Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja:

  • Slovenija
    • nedjelja - 30. travnja, ponedjeljak - 1. svibnja i utorak - 2. svibnja od 8 do 22 sata.
  • Austrija
    • subota - 29. travnja od 15 do nedjelje 30. travnja 22 u sata; 1. svibnja od 00 do 22 sata.
  • Italija
    • nedjelja, 30. travnja od 9 do 22 sata; ponedjeljak - 1. svibnja od 9 do 22 sata
  • Njemačka
    • nedjelja, 30. travnja od 00 do 22 sata; ponedjeljak - 1. svibnja od 00 do 22 sata
  • Mađarska
    • nedjelja, 30. travnja od 6 do 22 sata; ponedjeljak - 1. svibnja od 6 do 22 sata

Informacije o stanju u prometu mogu se još dobiti i na broj Informativnog centra 072 777-777. Iste možete čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, te dvadesetak regionalnih i lokalnih radio postaja.


Sretan put i ugodan vikend vam želi Informativni centar Hrvatskog autokluba