U Zadru se održava 29. Državno natjecanje „Sigurno u prometu“

Objavljeno: 25.5.2023.

U Zadarskoj osnovnoj školi „Zadarski otoci“ danas je svečano otvoreno 29. Državno natjecanje „Sigurno u prometu“, namijenjeno djeci petih i šestih razreda osnovne škole, koje organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski autoklub, uz potporu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Repuglike Hrvatske.

Natjecanje je otvorio Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, u nazočnosti Predsjednika Autokluba Zadar Ivana Dujića te predstavnika Zadarske županije, Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave Zadarske, brojnih predstavnika autoklubova udruženih u Hrvatski autoklub te natjecateljice i natjecatelja i njihovih učitelja – mentora iz svih naših županija.

Predsjednik Tušek u obraćanju prisjetio se početka organiziranja natjecanja, davne i ratne 1993. godine, kad su ga u Puli provela tri autokluba udružena u Hrvatski autoklub. „Danas, kao i tada, provodimo ovo natjecanje s ciljem smanjivanja stradavanja djece u cestovnom prometu. Natjecanje organiziraju i provode policijski službenici i djelatnici Hrvatskog autokluba. Pobjednike natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, Hrvatski autoklub u rujnu ove godine vodi na europsko natjecanje u Baru u Crnoj Gori.“

Akcija „Sigurno u prometu“ uključuje školska natjecanja, zatim županijska natjecanja tijekom travnja i svibnja u županijama te na kraju državno natjecanje. Prvog dana natjecanja, 24. svibnja 2023. provedeno je testiranje iz poznavanja propisa i vještina prolaska kroz biciklistički poligon nazvan „labirint života“. Drugog dana natjecanja, 25. svibnja, nakon svečanog otvorenja, provedeno je testiranje iz vještina upravljanja biciklom na tri pozicije biciklističkog poligona.