Osposobljeno prvih 14 trenera – ovlaštenih ispitivača HAK-a za provedbu kratkih treninga eko vožnje u RH

Objavljeno: 8.8.2011.

Zagreb, 3. kolovoza 2011.- Prema operativnom planu provedbe europskog projekta ECOWILL, u prostorijama Energetskog instituta Hrvoje Požar uspješno je realizirano osposobljavanje prvih 14 osobnih trenera-ovlaštenih ispitivača Hrvatskog autokluba, certificiranih za provedbu kratkih treninga eko vožnje u Republici Hrvatskoj. Ovaj događaj predstavlja početak implementacije jedinstvenih minimalnih standarda eko vožnje u praksu u pogledu dodatnog osposobljavanja vozača vozila B kategorije koji posjeduju vozačku dozvolu.

Po završetku cjelodnevnog osposobljavanja svim ovlaštenim ispitivačima uručeno je uvjerenje o osposobljenosti, kao jedinstveni europski certifikat eko vožnje europskog projekta ECOWILL, koji je već integriran u praksu osposobljavanja u Austriji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Time ujedno Hrvatska, postaje peta zemlja i istodobno prva koja još nije članica EU, od ukupno 13, u koje će se uvesti jedinstvena europska praksa eko vožnje u sklopu ECOWILL projekta.

Osposobljavanje 14 inicijalnih osobnih trenera, ovlaštenih ispitivača Hrvatskog autokluba koji predstavljaju temeljnu infrastrukturu ECOWILL projekta u Republici Hrvatskoj, provedeno je u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, kao nositeljem provedbe projekta i njemačkim partnerima ECOWILL projekta iz DVR-a (Njemački savez za sigurnost cestovnog prometa).

Zadaća certificiranih osobnih trenera u sklopu projekta je dvostruka. Prije svega, Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija s inicijalnom grupom osobnih trenera, ovlaštenih ispitivača, dobio je mandat za provedbu daljnje edukacije i osposobljavanja preostalih kolega ispitivača (kojih ima oko 70) za provedbu kratkih treninga eko vožnje, a u kasnijoj fazi i instruktora vožnje (oko 1100 trenutno aktivnih u procesu osposobljavanja kandidata za vozače). Druga uloga inicijalne mreže osobnih trenera je da budu na raspolaganju ECOWILL projektnom timu, prilikom provedbe kratkih treninga eko vožnje, u ulozi osobnih trenera vožnje za vozače vozila B kategorije koji posjeduju vozačku dozvolu.

Provedba treninga eko vožnje predviđena je u dvije kategoriji vozača: u obliku pravnih i fizičkih osoba te se prvi treninzi eko vožnje za potrebe pravnih osoba očekuju na području Grada Zagreba već početkom rujna ove godine u sklopu europskog tjedna mobilnosti.

Očekivani rezultati ECOWILL projekta na razini Hrvatske su:

  • Usklađivanje načela eko vožnje u sklopu programa vozačkog ispita i osposobljavanja kandidata za vozače,
  • Implementacija i integracija minimalnog standarda kvalitete za osposobljavanje osobnih trenera, kao i za provedbu kratkih treninga eko vožnje,
  • Osposobljavanje najmanje 36 osobnih trenera za provedbu kratkih treninga eko vožnje,
  • Pokretanje nacionalne kampanje eko vožnje,
  • Provedba edukacije za najmanje 850 kandidata za vozače vozila B kategorije,
  • Provedba najmanje 10 kratkih treninga eko vožnje na širem području RH za najmanje 500 vozača vozila B kategorije koji posjeduju vozačku dozvolu,
  • Ostvarenje 5-10 % manje utrošene energije na razini svih sudionika projekta, a i šire (putem on-line simulatora eko vožnje),
  • Izbjegavanje minimalno 1 kton CO2 emisija u prometu do 2015.,
  • Uspostava održive infrastrukture koja će nastaviti provoditi treninge eko vožnje i po isteku ECOWILL projekta 2013. godine.

Više informacija

http://www.eihp.hr/hrvatski/projekti/ecowill.htm

http://www.ecodrive.org/