Škola je počela - Sigurno i vješto u prometu 2011.

Objavljeno: 12.9.2011.

Središnja manifestacija akcije „Sigurno i vješto u prometu“ održana je 10. rujna u Zagrebu na Trgu bana Jelačića u organizaciji Hrvatskog autokluba, Autokluba Siget, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Grada Zagreba i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tradicionalnu akciju u Zagrebu otvorio je predsjednik AMK Siget dr.sc Damir Škaro, uz prisutnosti predstavnika HAK-a, MUP-a i Grada Zagreba, te tom prigodom istaknuo važnost edukacije djece: „S edukativnom akcijom „Sigurno i vješto u prometu“ nastojimo potaknuti razvoj svijesti djece i mladih o raznim opasnostima u prometu te ujedno podsjetiti odrasle na povećani oprez jer smo svi, kao aktivni sudionici, odgovorni za živote najmlađih“.

Ante Sarjanović, rukovoditelja Sektora za članstvo i autoklubove u HAK-u, istaknuo je: „Cilj manifestacije je potaknuti djecu i sve sudionike cestovnog prometa na odgovorno ponašanje u prometu te upozoriti na opasnosti s kojima se djeca susreću na putu od kuće do škole. To je naša zadaća koju ćemo i dalje provoditi u što većem opsegu i u što više gradova diljem Hrvatske jer i jedno dijete koje strada u prometu je previše.“

Viktor Forjan, načelnik prometne policije (PUZ), rekao je da je policija na početku školske godine, kada se na cestama nalazi veliki broj prvoškolaca, sve svoje snage usmjerila na sigurnost djece. Upozorio je vozače da je u zonama svih osnovnih škola brzina ograničena na 40 kilometara na sat, a roditelje pozvao da prvašiće provedu nekoliko puta od škole do kuće te ukažu na opasna mjesta u prometu i zamolio roditelje da se pridržavaju prometnih pravila jer djeca najviše stradavaju upravo kao putnici u vozilima što je nedopustivo.

Mnogobrojnoj djeci i roditeljima ispred Grada Zagreba obratio se Alan Ordulj, voditelj Odsjeka za sigurnost i tehničku regulaciju prometa, čestitao je organizatorima na hvalevrijednoj edukativnoj akciji i naglasio važnost rada s djecom.

Nakon uvodnih govora krenula je i akcija koja je prije svega namijenjena povećanju prometne sigurnosti za djecu koja prvi put kreću u školu –prvašićima, ali i svim ostalim učenicima koja sa svojim biciklima, rolama i drugim prijevoznim sredstvima sudjeluju u prometu do škole.

Djeca su se natjecala podijeljena na dobne grupe i sredstvo prijevoza, tako da smo mogli vidjeti utrke na biciklima, rolama i romobilima dok su najmlađe sudionike do cilja dogurale mame, tate i bake. Same utrke nisu bile natjecateljske jer je svrha ovog događaja da se sigurno i vješto stigne do cilja, tako da su pobjednici svi koji su došli do cilja i zaslužili nagrade. Svojim atraktivnim nastupom "Zagrebački mališani" su uveseljavali sve prisutne da bi kasnije većina od njih obukla role ili sjela na bicikle i sudjelovala u akciji.

Vozači: Oprez, škola je počela!

Početak nove školske godine je znak vozačima na povećani oprez u vožnji jer će se u prometu naći i velik broj školaraca. To vrijedi za sve prometnice u naseljima, a osobito za vožnju ulicama gdje se nalaze škole. Oprez je osobito važan zbog približno 43.000 prvašića, učenika koji puni uzbuđenja kreću u prvi razred osnovne škole i po prvi puta se nalaze na putu u ili iz škole.

Djeca su sudionici u prometu, ali i stradalnici. Stradanja djece u prometu iz godine u godinu se smanjuju i dobrim dijelom to treba pripisati sustavnom preventivnom djelovanju. Zaštita djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu je u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa utvrđena kao stalna zadaća.

Vozače se upozorava kako u blizini škola trebaju biti vrlo oprezni, pozorni na cesti, poštivati ograničenja i prilagoditi brzinu (u blizini škola obično prometni znakovi ograničavaju brzinu do 40 km na sat), voziti tako da uvijek mogu stati, voditi računa kako djeca mogu naglo istrčati na kolnik, a pogotovo ih je teže uočiti ako su uz prometnicu i parkirana vozila. Vozači trebaju biti spremni da ukoliko postoji semafor lako se dogodi da dijete u želji da prođe nekada malo i zakasni i počne prelaziti na crveno svjetlo. Ova upozorenja osobito se tiču mladih vozača koji ranijih godina nisu imali iskustva s školarcima u prometu.

Roditelji, budite primjer svojoj djeci!

Uz oprez vozača u vožnji blizu škola i oni koji voze djecu u školu trebaju se držati određenih pravila: djeci nije mjesto na prednjem sjedalu, ne samo zbog zakonske obveze koja brani djetetu do 12 godina vožnju na suvozačkom mjestu, nego ponajprije zato što je straga sigurnije. Djeca u automobilu moraju biti vezana sigurnosnim pojasom i na najkraćoj relaciji.

Roditelji koji pješke prate djecu u školu moraju voditi računa da djeci budu primjer u poštivanju prometnih pravila, da im ukažu na dobre i loše primjere ponašanja, da raskrižja prelaze na označenom mjestu, da poštuju semaforsko svjetlo i upućuju djecu kako prijeći cestu gdje nema semafora i obilježenih pješačkih prijelaza. Djecu treba naučiti da nikad ne istrče naglo na kolnik, da se ne naguravaju ni kad po pločniku prolaze ulicom kao i da kolnik nije mjesto za igru.

Edukacija u cijeloj Hrvatskoj

Edukativna akcija koja je organizirana u Zagrebu nije bila jedina. Hrvatski autoklub je zajedno s autoklubovima i lokalnim zajednicama u dvadesetak gradova diljem Hrvatske održao akciju „Sigurno i vješto u prometu“, a sve s ciljem povećanja prometnog odgoja i obrazovanja djece u poznavanju prometnih propisa, koji imaju veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa kao i u podizanju prometne kulture općenito. Zato roditelji budite pozitivan primjer djeci.