HAK od 60.000 Lego kockica

Objavljeno: 14.9.2011.

Gordan Grgurić, sveučilišni profesor na fakultetu "Richard Stockton" u državi New Jersey (SAD) osvojio je prestižnu nagradu na izložbi u gradu Raleigh (North Carolina, SAD), gdje se u svibnju održala manifestacija pod nazivom "Brick Magic" na kojoj je sudjelovalo 145 izlagača iz cijelog svijeta. Gordan Grgurić je u kategoriji najbolji izložak osvojio prvo mjesto te kroz prezentaciju predstavio zgradu Hrvatskog autokluba brojnim zaljubljenicima u Lego svijet.

Model zgrade HAK-a koju je od Lego kockica napravio Gordan Grgurić izložen je od 13. rujna u auli Hrvatskog autokluba u Zagrebu. Upravo je Gordan Grgurić, s prijateljima iz kluba Kockice (prvi i jedini klub entuzijasta za Lego gradnju u Hrvatskoj), postavio impresivan model u prostorijama HAK-a.

Grgurićev model zgrade HAK-a u Zagrebu napravljen je u mjerilu 1:35, teži oko 40 kilograma te ima otprilike 60 000 kockica. Za cijeli projekt Gordanu Grguriću je trebalo približno 14 mjeseci velikog truda i rada na čemu mu ovom prilikom i čestitamo.

Sam autor nam je u razgovoru istaknuo da je ključan čimbenik za razvoj Lega u Hrvatskoj bio upravo Internet zbog povezivanja i razmijene iskustava putem foruma, ali i same nabave kockica. „Lego se u Hrvatskoj razvija u zadnjih 10 do 15 godina jer prije nismo mogli kupiti potrebne individualne kockice dok je danas to sasvim drugačije i zbog Interneta dostupno svima. Čak je i model zgrade HAK-a napravljen s manje dijelova nego što bi trebalo jer smo improvizirali korištenje nekih elementa u gradnji, ali baš se ta činjenica najviše cijeni te smo radi takve improvizacije dobili i najviše pohvala od strane stručnjaka“ - istaknuo je Grgurić.

Arhitekt zgrade HAK-a u Zagrebu Djivo Dražić odazvao se pozivu autora modela i prisustvovao postavljanju modela u zgradi Hrvatskog autokluba. „Moram reći da sam pozitivno iznenađen ali i počašćen što je upravo moj rad primijećen od strane autora te što je na kraju i završio kao model jedne uspješne priče“ – rekao je Dražić i čestitao Gordanu Grguriću na vjernoj replici zgrade.

Autoru modela Gordanu Grguriću u ime Hrvatskog autokluba čestitali su glavni tajnik Zvonko Šmuk i zamjenik glavnog tajnika Željko Mijatović.

Za sve ljubitelje gradnje s LEGO kockicama više informacija i kreacija potražite: http://www.kockice.org/