Europski standardi u osposobljavanju vozača

Objavljeno: 14.10.2011.

CIECA EAG (Expert Advisory Group) - Stručna savjetodavna skupina za praćenje provedbe vozačkih ispita posjetila je Hrvatski autoklub. Ugledni gosti predvođeni predsjednikom CIECA-e Karijem Hakuliem boravili su u Zagrebu od 12. do 14. listopada i održali niz sastanaka sa stručnjacima iz HAK-a te proveli nadzor nad procesom osposobljavanja i polaganja vozačkih ispita u Hrvatskoj.

Uz predsjednika CIECA-e, u posjet HAK-u stigli su i Jörg Biedinger (TÜV Nord - Njemačka, EAG v.d. predsjedatelja), Per-Olof Nilsson (Švedska uprava za ceste, član EAG-a), Jean Malinowski (Ministarstvo prometa Francuske, član EAG-a), Saulius Suminas (REGITRA, Litva, član EAG-a), Per Gunnar Veltun (Norveška uprava za javne ceste, član EAG-a), Daniel Vandenberghe (CIECA) i Eva Mateo (CIECA, tajnica EAG-a).

Povodom posjete stručne savjetodavne skupine CIECA-e organiziran je i zajednički sastanak na kojem je uz inozemne stručnjake i predstavnike HAK-a sudjelovao i predstavnik MUP-a, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Orlović.

Uvodni govor, u kojem je uvažene goste upoznao s poviješću i radom Hrvatskog autokluba, održao je predsjednik HAK-a Ivo Bikić i pritom istaknuo:

"HAK je ovlaštena stručna organizacija koja, kao partner državi Hrvatskoj, organizira i provodi niz poslova iz domene javnih ovlasti: poslove provedbe vozačkih ispita i nadzora nad radom autoškola, nadzora nad radom stanica za tehničke preglede, informiranja javnosti o stanju u prometu, homologacije vozila, izdavanja međunarodnih vozačkih dozvola, prikupljanja i prodaje carinskih vozila te poslove tehničke pomoći vozačima na cesti. Sve te poslove HAK obavlja sukladno najvišim europskim standardima, stručno i odgovorno, kontinuirano ih unapređujući i razvijajući. Prošle godine HAK je završio opremanje 23 ispitna centra i uveo E-test, sustav za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita na računalu, što ćete imati priliku danas i vidjeti. Od 1. lipnja ove godine išlo se i korak dalje, tj. uvođenje novog modela polaganja ispita za kandidate koji polažu ispit na obrascu, pri čemu je i za njih izbor pitanja odabran slučajnim generiranjem i ispisom ispitnog testa neposredno prije ispita. Od 1995. godine HAK je član CIECA i od tada aktivno sudjeluje u njegovu radu dajući svoj doprinos poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa, a aktivnost će se, vjerujem, i povećati skorim potpisivanjem pristupnog ugovora RH i EU. Ova suradnja je dodatni poticaj za daljnje mjere i poboljšanja kvalitete provedbe vozačkih ispita sukladno utvrđenim direktivama, pri čemu se posebno daje velik značaj zaštiti sudionika u prometu, njihovoj edukaciji i očuvanju okoliša. HAK je aktivno sudjelovao i u donošenju nacionalnog programa sigurnosti cestovnog programa koji je Vlada RH donijela za razdoblje od 10 godina i kojemu je cilj prepoloviti broj smrtno stradalih i ozlijeđenih na cestama u Hrvatskoj u istom razdoblju".

Dodao je kako HAK očekuje daljnju suradnju s CIECA i njenim tijelima na području standardizacije i kvalitete provedbe vozačkih ispita i poboljšanja sustava osposobljavanja vozača, a sve u cilju poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa.

Nakon uvodnog govora predsjednika HAK-a Ive Bikića prisutnima se obratio i predsjednik CIECA-e Kari Hakuli: "Nakon govora predsjednika HAK-a Ive Bikića uvjeren sam da imamo isti, zajednički cilj, a to je povećanje prometne sigurnosti. HAK je aktivan u radu CIECA organizacije, ali i u vlastitom razvoju te ima vrlo pozitivan stav, što je odlika modernih, europskih autoklubova. CIECA želi unaprijediti prometnu sigurnost s međusobnim dijeljenjem najboljih iskustava između naših članova. Članovima naše organizacije pomažemo i u provedbi i implementaciji direktiva Europske unije u svoje zemlje te ih potičemo na daljnji rad."

Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Boris Orlović u svom je govoru istaknuo:

"HAK i MUP su zajedno učinili puno toga s ciljem povećanja prometne sigurnosti. Nama je zajednički interes i cilj da stanje prometne sigurnosti bude prepoznatljivo kao u zemljama EU. Prošla 2010. godina je godina u kojoj je RH postigla do sada najbolje rezultate u sigurnosti prometa na cestama. Takav trend želimo zadržati, posebice s mladim vozačima čiji se broj kao sudionika prometnih nesreća smanjuje, što upućuje na kvalitetan rad i pristup prema njima kroz vozačke ispite. HAK-ova suradnja s CIECA-om zasigurno će pridonijeti daljnjem povećanju razine prometne sigurnosti i smanjenju broja stradalih mladih ljudi. Zato vam želim puno uspjeha u zajedničkom radu".

Jörg Biedinger (TÜV Nord - Njemačka, EAG v.d. predsjedatelja) naglasio je cilj stručne savjetodavne skupine (EAG), a to je jedan cilj za sve - smanjiti rizik za mlade vozače u prometu:

"Zadatak nam je do toga doći putem najboljih praksi i zato je bitno da vidimo što ste vi učinili na tom području. Uvjeren sam da uz vaše iskustvo i naše stručnjake možemo doći do zajedničkih napredaka koji će koristiti i drugim članicama CIEAC-a“.

Nakon uvodnih govora održane su i dvije prezentacije. Prvu o vozačkim iskustvima u RH održao je rukovoditelj Sektora za vozače u HAK-u doc. dr. sc. Sinan Alispahić, a drugu prezentaciju s temom provedbe vozačkog ispita B kategorije održao je mr. sc. Mladenko Kordić, voditelj Odjela provedbe vozačkih ispita u HAK-u.

Gosti su tijekom prvog dana posjeta HAK-u nadgledali provedbu ispita iz prometnih pravila i sigurnosnih propisa na računalu, a drugoga dana su u Ispitnom centru Zagreb, na dvije lokacije, nadgledali praktični dio provedbe vozačkih ispita i stekli uvid u

osposobljavanje vozača u Hrvatskoj, što je i bio glavni cilj posjete HAK-u i Hrvatskoj.

Nakon uvida u obuku kandidata za vozačku dozvolu, na zajedničkom sastanku u Hrvatskom autoklubu analizirani su i svi segmenti obuke vozača, kao i povratne informacije. Rezultati će nakon objedinjavanja biti objavljeni na internetskim stranicama CIECA organizacije.

Što je CIECA?

CIECA je međunarodna udruga za provedbu vozačkih ispita i izdavanje vozačkih dozvola. Aktivna je na području prometne sigurnosti i testiranja vozača. Članovi CIECA-e su vozačke udruge koje provode obuku vozača u 39 zemalja diljem svijeta. CIECA želi biti predvodnik u osiguravanju cestovne sigurnosti i ohrabruje razvoj visokih, zajedničkih standarda/normi za dobivanje vozačkih dozvola u zemljama članicama. Od 1993. godine CIECA je postala vodeći projektni partner Europske komisije za energiju i prometne smjernice objavljujući "najbolje prakse" i preporuke za vozačke ispite u Europskoj uniji te je aktivno sudjelovala u brojnim istraživanjima i projektima.