Kroz Sloveniju uz zimsku opremu

Objavljeno: 27.10.2011.

Važno: za putovanje zimi kroz Sloveniju po novome, i „strana“ vozila, pa tako i ona s hrvatskim registracijskim pločicama, trebaju imati zimsku opremu od 15.studenoga do 15. ožujka (neovisno o vremenskim uvjetima) ili prije, odnosno poslije tog datuma, ako tada na cestama vladaju zimski uvjet. Do sada je Zakon o sigurnosti na cestama u Sloveniji (59. članak) propisivao da vozila s inozemnim registarskim oznakama obveznu zimsku opremu moraju imati samo kad je snijeg ili led na kolniku.

Zimska oprema za vozila do 3,5t su 4 zimske gume (min. profil 3mm) ili 4 ljetne gume (min profil 3 mm) + lanci u opremi vozila.

Za vozila iznad 3,5t zimska oprema mogu biti i 2 zimske gume na pogonskim kotačima (bolje je imati sve 4 zimske gume) ili 4 ljetne + lanci u opremi. Dodatno: obvezna je i lopata.

Za vožnju bez zimske opreme kazna je 120, a u slučaju prometne nesreće ili zastoja zbog neimanja propisane zimske opreme 500 eura.

Za sve pravne osobe (to vrijedi za teretna vozila) u slučaju vožnje po cesti, gdje zbog lošeg vremena važi zabrana prometa, kazna može biti i do 5.000 eura.