Rezultati testiranja kampova 2011.

Objavljeno: 27.10.2011.

U sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma, HAK je održao međunarodni stručni skup posvećen kampingu i predstavio rezultate testiranja kvalitete kampova.

Rezultate ovogodišnjeg testiranja kvalitete kampova predstavljeni su turističkim djelatnicima na međunarodnom stručnom skupu održanom u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma. Tijekom završnih svečanosti na manifestaciji Dani hrvatskog turizma, najboljim testiranim kampovima uručena su priznanja, koja se dodjeljuju u sklopu akcije ocjenjivanja kvalitete „Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku“, koju provode Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radio televizija.

Tradicionalno testiranje kampova Hrvatski autoklub provodi u suradnji s Udruženjem kampova Hrvatske i Udrugom kampista Hrvatske. 84 kampa odabrana za testiranje u 2011. razvrstano je u tri kategorije po veličini – mali, srednji i veliki kampovi. Testiranje je obuhvaćalo pripremnu fazu, zatim provedbu samog testiranja na terenu od 1. srpnja do 24. kolovoza i obradu rezultata putem ponderiranja i bodovanja prema odabranim elementima. U rujnu je provedena i supervizija 14 kampova.

Kao i prethodne godine, tri kampa koji su tijekom ranijih testiranja svojom kvalitetom bili kontinuirano u vrhu osvojili su posebna priznanja. To su kamp Zaton kraj Zadra, kamp Politin sa otoka Krka i kamp Jasenovo iz Žaborića kraj Šibenika.

„Novinu predstavlja uvođenje novih kategorija priznanja, za najbolji naturistički i za najbolji kontinentalni kamp“ rekla je na predstavljanju rezultata gđa. Irena Rožić iz HAK-a. Tako je najbolji naturistički kamp – Valalta iz Rovinja, a najbolji kontinentalni kamp – Slapić iz Duge Rese.

Među malim kampovima, najbolji je bio kamp Palme iz Kućišta sa Pelješca, drugi je bio kamp Adriatic iz Mokala sa Pelješca a treći kamp Ulika iz Rovinja.

Među srednje velikim kampovima, najbolji je bio kamp Oaza Mira iz Draga kod Pakoštana, drugi je bio kamp Vira sa Hvara a treći kamp Kozarica iz Pakoštana.

Od velikih kampova, najbolji je kamp Straško iz Novalje na Pagu, slijedi kamp Solaris iz naselja Solaris kraj Šibenika a treći je kamp Bi-Village iz Fažane.

Hrvatski kampovi su iz godine u godinu sve kvalitetniji, a kamping je u punom zamahu i čini 24 posto svih turističkih noćenja u Hrvatskoj, sa puno prostora za napredak jer je tek osma na listi zemalja prema ostvarenim noćenjima. Čulo se to na međunarodnom stručnom skupu europskih auto i kamping klubova, koji je u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma organizirao Hrvatski autoklub.

Opširnije

Prezentacija Irene Rožić "Trendovi u kamping turizmu"

Članak o Danima hrvatskog turizma

Partneri

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske

Kamping udruga Hrvatske

Udruga kampista Hrvatske