MUP: Pojačani nadzor prometa za Martinje

Objavljeno: 10.11.2011.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) uoči Martinja i ove godine upozorila je danas vozače da će pojačano nadzirati promet tijekom ovog vikenda za praznik Svetog Martina, a slične akcije će se provoditi i u drugim policijskim upravama.

Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a Viktor Florjan na konferenciji za novinare PUZ-a, rekao je da poziva vozače da pijani ne voze ili da osiguraju prijevoz ako piju te da u ime svetog Martina ne čine ono s čime svetac nije imao veze i zbog čega poslije mogu požalili. Jedna tura pića košta koliko i vožnja taksijem, rekao je kaazvši da vozač pod ujtecajem alkohola ne ugrožava u prometu samo sebe nego i druge sudionike u prometu.

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola, naglašava zagrebačka policija. Stoga, Florjan je poručio da vozačima koji konzumiraju alkohol da ne sjedaju za upravljač vozila, osiguraju si prijevoz, da razmislie, jer cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće. Ne dozvolite da postanete crna statistička brojka i ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Vozače za koje utvrdimo da su počinili neki od „najtežih“ prometnih prekršaja (alkohol preko 1,5 promila, odbijanje alkotestiranja, vožnja pod zabranom, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km/h, vožnja na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila u suprotnom ili zabranjenom smjeru i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje) uhićujemo i uz optužni prijedlog privodimo nadležnom sudu, upozorio je.

Inače prema podatcima koje je danas novinarima dostavio PUZ u prvih 10 mjeseci situacija na zagrebačkom području što se tiće sigurnosit u prometu je malo bolje u odnosu na isto razdbolje lani. Tako je ove godine obavljeno je 10.705 očevida što znači 4,8 posto manje u istom razdoblju prošle godine. Poginulo je 66 osoba što je manje za 11 osoba u odnosu na isto razdoblje 2010., a ozlijeđenih je 3371 osoba što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Florjan je naglasio da je nedozvoljena i neprilagođena brzina uzrok svake pete nesreće a zbog brzine poginula je svaka druga osoba. Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su u svakoj devetoj nesreći, a u 28 od ukupno 61 nesreće s poginulim osobama 46 posto osoba koja je skrivila nesreću imala je nedopuštenu koncetraciju alkohola, rekao je Florjan.