U Kutini dovršeno 8. međunarodno natjecanje mehaničara na poslovima pomoći na cesti

Objavljeno: 10.11.2011.

Hrvatski autoklub organizirao je natjecanje u kojem su sudjelovali mehaničari iz službe pomoći na cesti iz deset zemalja, a po prvi puta priključili su se mehaničari iz Velike Britanije i Luksemburga

U Kutini je dovršeno osmo međunarodno natjecanje mehaničara poslovima pomoći na cesti. Natjecanje koje je organizirao Hrvatski autoklub u suradnji sa Svjetskom automobilističkom organizacijom (FIA) provedeno je 8. i 9. studenog te je dovršeno objavom pobjednika.

HAK-ova baza u Kutini, poznato mjesto edukacije i natjecanja mehaničara, bila je domaćin klupskim mehaničarima iz deset zemalja srednje i jugoistočne Europe - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije te po prvi puta i ekipama iz Velike Britanije i Luksemburga, čijim sudjelovanjem natjecanje poprima širi, europski značaj.

Natjecanje je otvorio predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić i pritom iskazao zadovoljstvo s pokroviteljstvom FIA-e. „Ovo natjecanje je edukativno, s ciljem transfera znanja, vještina i vrijednosti te je prigoda za sustavno podizanje kvalitete usluge koju pružamo članovima. Natjecanje predstavlja mjesto za razmjenu iskustava i druženje mehaničara koji nisu konkurenti nego kolege koji uzajamno pomažu zajedničkim članovima. U tom duhu ni nije presudno tko je pobjednik“ kazao je predsjednik HAK-a i dodao: „iako HAK ima puno djelatnosti i pogodnosti za članove, upravo ste vi, mehaničari, ono po čemu naši članovi prepoznaju i ocjenjuju našu cijelu asocijaciju, jer ste prvi na licu mjesta kada članu treba pomoć, što je još jedan razlog zbog kojeg će HAK nastaviti s praksom edukacije“.

Generalni direktor FIA regije I g. Jacob Bandsgaard okupljenima je naglasio važnost posla koji obavljaju mehaničari: „vi koji ste danas ovdje odgovarate na pozive za pomoć u vremenima kada automobili postaju takozvana računala na kotačima. Vaš posao je složen i izuzetno važan, ali još važnija je edukacija koju stječete natjecanjem u Kutini“.

Natjecanje mehaničara sastoji se od teorijskog dijela u kojem se ispitivalo znanje, dok se praktični dio obavljao na vozilima. Ekipe su se sastojale od po dva natjecatelja iz svakog autokluba koji su ujedno predstavljali i nacionalni tim. Koordinatori natjecanja i suci iz švicarskog autokluba TCS-a ocjenjivali su sistemski pristup, stručno znanje i poznavanje sustava vozila, upotreba dijagnostike i primjena pomoćnih sredstava te uspjeh pri otklonu kvara, kao i pristup vozaču - korisniku vozila.

Nakon dvodnevnog natjecanja, obrada rezultata koju je proveo tim instruktora iz švicarskog autokluba TCS-a, najboljima su se sasvim zasluženo pokazali mehaničari iz Velike Britanije. Drugo mjesto zauzela je ekipa iz Slovenije, treće iz Mađarske, četvrti su bili predstavnici Crne Gore, a naši predstavnici osvojili su respektabilno peto mjesto.

Pobjednicima je, uz pehar, priznanje i medalje, HAK osigurao i dodatnu nagradu - vikend za četiri osobe na Jadranu u lipnju 2012. godine u Umagu.

HAK u natjecanjima sudjeluje od 2004., a od osam natjecanja, ovo je peto koje organizira HAK. Natjecanje u tehničko-stručnom pogledu vode i ocjenjuju instruktori švicarskog autokluba TCS, a ove godine u vođenju natjecanja pridružilo im se i troje HAK-ovih instruktora. Takav postupak u HAK-u doživljavaju kao izraz velikog povjerenja u HAK i njegove djelatnike od strane FIA-e.

Europski autoklubovi okupljaju 35 milijuna članova, koji posjeduju otprilike 20 posto svih putničkih vozila na europskim cestama te im kvarovi i popravci čine osnovu posla. Europski autoklubovi godišnje zaprime i odgovore na 10 milijuna poziva za pomoć. Članovi se oslanjaju na automobile za osobnu mobilnost, ali im oni predstavljaju i drugi najveći izdatak kućanstva kad je riječ o kupnji ili održavanju. Stoga, kad imaju problem, očekuju da im autoklubovi pruže uslugu vrhunske kvalitete i da će automobilom nastaviti putovanje što prije, uz što pristupačnije troškove.

Na natjecanju su se osim sudionika okupili i gosti iz regionalnih nacionalnih autoklubova – dr. Spase Jovkovski, predsjednik makedonskog autokluba AMSM i predsjedavatelj COFO (Koordinacijski forum za srednju i istočnu Europu, radno tijelo FIA-e) i g. Elmedin Bajramović, glavni tajnik bosansko-hercegovačkog autokluba BiHAMK.

Za sudionike natjecanja, nakon stručno-tehničkih tema organiziran je izlet i posjetu Križevcima i Auto moto klubu Križevci koji ove godine obilježava 60 godina rada. Sudionike natjecanja i mehaničare u Križevcima ugostili su predsjednik AK Križevci Dragutin Srećec i tajnik AK Križevci Stjepan Peršin te ih pritom upoznali s dosadašnjim radom kluba i odveli u razgledavanje grada i okolice.