Besplatni preventivni pregledi tehničke ispravnosti vozila

Objavljeno: 18.11.2011.

Sljedeći tjedan počinju Dani tehničke ispravnosti vozila. HAK poziva vozače na besplatan preventivni pregled vozila od 21. do 26. studenog u svim stanicama za tehnički pregled vozila.

Hrvatski autoklub je s konferencijom za medije, 18. studenog, najavio održavanje tradicionalne besplatne, edukativne, preventivno-sigurnosne akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila 2011”, koju provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske te Ministarstvo unutarnjih poslova, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Akcija se provodi od 21. studenog (ponedjeljak) do 26. studenog (subota) 2011. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u svih 164 stanica za tehnički pregled vozila (redovne i preventivne). Akcija se sastoji od besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehnički pregled vozila i ima isključivo sigurnosno – preventivni karakter., bez primjene represivnih mjera.

Nakon uvodne minute šutnje za žrtve Vukovara i Domovinskog rata, predsjednik HAK-a Ivo Bikić je istaknuo: "Cilj akcije, koju zajednički provode svi subjekti u sustavu tehničkih pregleda i registracije vozila, je potaknuti vozače na ispravno i pravovremeno sagledavanje aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanje prometnih nezgoda uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila" rekao je Ivo Bikić, predsjednik HAK-a na konferenciji za medije. Uz to, rekao je predsjednik Bikić, akcija potiče informiranost o procesu tehničkog pregleda te zadovoljstvo vozača uslugama u sustavu tehničkih pregleda koji ne zaostaje za sličnim sustavima zemalja članica Europske unije, a po funkcionalnoj kvaliteti je među boljim primjerima europske prakse.

Ante Hari Rako, Odjel za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, prezentirao je stanje sigurnosti na našim prometnicama, usporedio je s europskim rezultatima i iskustvima te rekao: “Dani tehničke ispravnosti vozila je preventivna akcija koja se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa čiji je cilj smanjenje žrtava u prometu za 50% do 2020. godine. Taj cilj možemo ostvariti samo s uključivanjem svih bitnih subjekata prometa u aktivne zadatke kao što je u ovoj akciji“.

Igor Šiško, rukovoditelj sektora za vozila u HAK-u, predstavio je iskustva i brojke s prošlih akcija Dana tehničke ispravnosti vozila i pozvao sve vozače koji sumnjaju u ispravnost vlastitog vozila da iskoriste priliku i besplatno provjere stanje svojeg vozila. "Pravovremeno otklanjanje neispravnosti izravan je doprinos povećanju sigurnosti cestovnog prometa jer smanjuje broj prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. To je posebno bitno u uvjetima starenja domaćeg voznog parka uslijed znatnog usporavanja kupnje novih vozila u proteklih nekoliko godina“, istaknuo je Šiško i dodao: "Novost u odnosu na prethodne akcije je što se akcija provodi u jesenskom razdoblju, dok se ranije provodila tijekom ljeta. Osim toga, prvih 5.000 vozača koji će sudjelovati u akciji bit će nagrađeni poklon-paketom od tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila koja je prilagođena zimskim uvjetima. Time želimo dodatno motivirati vozače na uključivanje u akciju te pozitivno utjecati na bolje uvjete vožnje i posredno i na povećanje razine sigurnosti cestovnog prometa“ rekao je Igor Šiško, voditelj akcije u HAK-u.

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske predstavio je tehničke aspekte akcije: "Dominantne skupine tehničkih neispravnosti bile su one na uređajima za kočenje, uređajima za osvjetljavanje, ovjesu i kotačima, ispušnom sustavu – EKO testu, na motoru te na uređaju za upravljanje“ rekao je Pejić i dodao: “Najveći broj vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću u 2010. bilo je upravo onih kod kojih starost iznosi oko 12-13 godina, odnosno godine proizvodnje 1998. i 1997. Prosječna starost voznog parka naše zemlje iznosi oko 11 godina. Raspon vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću protezalo se od dva vozila proizvedena 2009. g., do jednog proizvedenog 1963.“

U Hrvatskom autoklubu ističu zadovoljstvo odazivom vozača na posljednjih nekoliko akcija, ali upozoravaju kako odaziv iz 2010. od 6.608 vozila čini tek oko 0,33 posto od oko dva milijuna vozila, koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskom autoklubu naglašavaju veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika akcije, 53,9 posto, i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je u 2009. i 2010. godini bilo oko 21 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije kojoj su pristupala pretežno starija vozila. Zabrinjavajuće je što je kod većine takvih vozila bilo utvrđeno više različitih tehničkih neispravnosti, odnosno grešaka na različitim uređajima i sklopovima.

Poznato je kako je, uz vozače i prometnice, vozilo jedan od tri osnovna čimbenika sigurnosti cestovnog prometa. Tehnička ispravnost velikim dijelom ovisi o načinu na koji se vozači i vlasnici vozila odnose prema automobilima i koliko u njih ulažu. Vozači će o ovoj akciji biti obaviješteni putem javnih medija, odnosno prilikom redovnog javljanja Hrvatskog autokluba o stanju na cestama na raznim radio postajama. Stanice za tehničke preglede, koje su dobile posebne upute o provedbi akcije, vodit će evidenciju o pregledanim vozilima te je dostaviti u HAK.