Zimska oprema u Italiji datumski označena

Objavljeno: 9.12.2011.

U Italiji je dugo vrijedilo pravilo kako je zimska oprema obvezna kad je snijeg na kolniku ili poledica, odnosno kad su nastupili zimski uvjeti.

Od studenoga 2011., svaka talijanska regija sama odlučuje kada i kakvu zimsku opremu, na svom području, može zahtijevati od vozača. Ceste, gdje je obvezna uporaba zimske opreme, moraju biti označene s posebnim prometnim znakom.

Prometni znakovi u Italiji

Tako se većina regija na području sjeverne i središnje Italije odlučila za datumski označenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili 4 zimska pneumatika ili pak 4 ljetne gume i u opremi dodatno lance za snijeg.

Tako je u pokrajini Furlanija-Julijska krajina, na autocestama Trst-Venecija i Palmanova-Udine-Tržić obvezna uporaba zimske opreme od 15.11. do 15.4., bez obzira na uvjete vožnje. Slično i na većini ostalih regionalnih cesta u toj regiji. A na nekim regionalnim cestama je zakon unekoliko blaži i traži zimsku opremu između 15.11. in 31.3.

Na području Veneta, na autocesti Venecija-Brescia zimska oprema obvezna je u terminu od 1.11. do 31.3. a na ostalim autocestama i regionalnim cestama u toj regiji od 15.11. do 15.4.

Slično je i u ostalim talijanskim regijama, npr. u Emilia Romagni (Bologna) gdje je zimska oprema obvezna od 1.11. do 15.4., u Toskani je na glavnioj autocesti A1, koja ide od Milana u smjeru Rima, zimska oprema obvezna od 1.11. - 15.4., na svim ostalim autocestama i regionalnim cestama pak od 15.11. do 15.4.

U regiji Trentino (Bolzano i Trento) zimska oprema nije datumski ograničena već je na svim glavnim cestama obvezna u vrijeme snijega na kolniku i poledice. Ipak, na lokalnim cestama unutar Bolzana zimska je oprema obvezna od 15.11. do 31.3.

Zimska oprema i nadalje je obvezna od 15. 10. do 15.4. na cestama na području Valle d'Aosta, odnosno na autocestama koje vode ka tunelima Mont Blanc i St. Bernard.

Gume sa šiljcima (Spiked tyres) dopuštene su na cestama u alpskim visinama, od 15 studenog do 15 ožujka, na vozilima koja ne prelaze 3,5 tone. Tako opremljena vozila ne smiju prelaziti brzinu 120 km / h na autocestama i 90 km / h na ostalim cestama. Automobili moraju biti opremljeni zavjesicama iza stražnjih kotača (one su obvezne za vozila registrirana u Italiji a savjetuju se za vozila registrirana u inozemstvu). Svi kotači (i oni na prikolici) moraju biti opremljeni gumama sa šiljcima.

S novim propisima, glede uporabe zimske opreme, talijanska policija želi smanjiti broj prometnih nesreća i zastoja na cesti u zimskom razdoblju, Ujedno, željeli su prilagoditi zakon s onima iz susjedih država (Slovenija).

Kazne za neuporabu zimske opreme je 80 eura odnosno 39 eura na cestama unutar naselja, a policija može i zabraniti daljnju vožnju.