Za Božić, Novu godinu i Sveta tri kralja vozite bistre glave i pozorno

Prometna prognoza na prijelazu u 2012.

Objavljeno: 22.12.2011.

Na svim cestama, posebice gradskim prometnicama, vrlo gust promet očekuje se u dvije subote, na Badnjak, 24. odnosno Silvestrovo, 31. prosinca,. Uz izraziti problem oko parkirnih mjesta, posebice u većim gradovima i oko velikih opskrbnih centara, tih dana u podnevnom i poslijepodnevnom dijelu petka 23. prosinca i subote 31.-og očekuje se i vrlo gust izlaz vozila iz velikih gradova.

Velik broj naših građana i inozemnih turista zbog produženog (nekima i duplog) vikenda (od Božića pa sve do iza Sveta Tri kralja) u nedjelju, 8. siječnja Nove 2012. godine, ispunit će važnije državne ceste i autoceste. Najprije će to osjetiti naplatne kućice ispred Zagreba, u Lučkom, Ivanjoj Reci, a slično očekujemo i u Karlovcu te trajektnim lukama i na graničnim prijelazima. Na ulazu/izlazu u Hrvatsku, Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, kao i na izlazu iz Hrvatske na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Vinjani...

Zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim je državnim cestama u petak, 23. prosinca od 15 do 23 sata i u ponedjeljak 26. prosinca od 14 do 23 sata, u petak, 30. prosinca od 15 do 23 sata te u nedjelju 1. siječnja 2012. godine od 14 do 23 sata. Slično će biti i u četvrtak, 5. siječnja, uoči Sveta Tri kralja, od 15 do 23 sata te u nedjelju, 8. siječnja, od 12 do 23 sata.

To posebice vrijedi na cestama D8 (Jadranskoj magistrali), D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar, D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen...

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u dane blagdana Božića i proslave Nove godine, kako u gradskoj vožnji (gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave) tako i na autocestama. S prilagođenom vožnjom glede kolnika i vremenskih uvjeta.

Moguće oborine, posebice moguć, snijeg u gorju, vjetar u priobalju,... tek su dio čimbenika koji će utjecati na promet pa i na njih valja računati. Budu li vladali zimski uvjeti, savjetujemo svima, koji će u te dane voziti po našim i cestama u susjednim državama, neka pripreme svoje vozilo, a zimska oprema najsigurniji je pratitelj vozača.

Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana Nove 2012. očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih,Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha. Riječju, sniježne odnosno ski-ceste. Na kojima se očekuje i znatan broj vozila u vlasništvu hrvatskih građana.

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i prijevoznicima na usluzi je vozačima 24 sata dnevno. Telefon 1987 je za pomoć na cesti, a 062 777 777 za prometne informacije, kao i na web-stranici hak.hr. Naše informacije prenose i radio-valovi: 2. programa Hrvatskog radija i 40-ak lokalnih radiopostaja.

Nikša Bjelajac
Voditelj Informativnog centra HAK-a