Upozorenja vozačima koji putuju automobilima na skijanje

Objavljeno: 4.1.2012.

Zagrebački Automoto klub Maksimir podsjeća vozače da zbog propusta u pripremama za put mogu imati određenih problema na putovanju u druge zemlje.

Zbog toga:

  1. Ne krećite automobilom na put ako niste sigurni u njegovu potpunu tehničku ispravnost. Kompjutorsko ispitivanje ispravnosti obavlja AMK Maksimir svakog dana, a u četvrtak, 5. siječnja Klub će, na temelju prethodne najave, raditi za sve građane do 20 sati.
  2. Neke autoservisne radionice u Zagrebu pružaju tehničke usluge i popravke automobila po cijenama nižim za 10, 20 i 30 posto. Popis radionica nalazi se na web adresi AMK Maksimir-a. Kontrola rada svjetlosnih uređaja je besplatna, a u naznačenim radionicama žaruljice farova zamjenjuju se besplatno.
  3. Prije polaska na put opskrbite se propisanim HR naljepnicama, čija se ispravnost kontrolira na graničnim prijelazima. Naljepnice moraju biti propisane veličine i oblika, bez dodatnih promidžbenih i drugih poruka.
  4. U Informativnom centru HAK-a informirajte se pravodobno o stanju na cestovnim pravcima koje namjeravate koristiti i izaberite najpovoljniji pravac.
  5. U Automoto klubu Maksimir vozači mogu dobiti dokumente kojima će u inozemstvu podmirivati sve izdatke vezano za podmirivanje troškova nastalih zbog prometne nezgode, šlepanja ili popravka automobila na cestama ili u stranim autoservisima.
  6. Za dolazak na mnoga skijališta neće biti dostatna samo minimalna zimska oprema, propisana u Hrvatskoj. Potrebno je osigurati se dodatnim lancima za snijeg za najmanje dva kotača (poželjno za sva 4 kotača) ili pomagalima za brzo izvlačenje iz snijega. Naučite kod kuće, prije polaska na put, kako se postavljaju i koriste razna pomagala u snijegu.
  7. Opskrbite se, za slučaj nezgode ili tehničkih teškoća, toplim rukavicama, nepropusnom prostirkom, signalnom lampom, toplim napitcima, rezervnom toplom odjećom i obućom.
  8. HAK organizira pomoć na cesti za svoje članove i ostale vozače ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu. U slučaju potrebe 24 sata dnevno na raspolaganju je tel. +385 1 1987. Ako niste u Hrvatskoj član niti jednog autokluba, računajte da će vas njihova tehnička pomoć stajati dosta novca.

Sve podrobnije obavijesti ili predbilježbe za preglede možete dobiti svakog dana na tel. 23 18 442, 23 04 029, 099/81 39 018; www.amk-maksimir.hr

Ako ste zaista „u stisci“ s vremenom, raspitajte se telefonom u AMK Maksimir kako i kada vam poslati članski i drugi materijal na kućnu adresu.

Tajnica
Nevenka Alkalaj, ing.prom.

Auto-moto klub „Maksimir“
Zagreb, Ružmarinka 17
Tel./fax 2318 442, tel. 2304 029
www.amk-maksimir.hr
amk.maksimir@zg.t-com.hr