Ovaj vikend donosi nove oborine i probleme u prometu

HAK: Vozači oprez! Još nije kraj snježnih neprilika

Objavljeno: 2.2.2012.

Jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, na sjevernom i srednjem Jadranu, te dijelu Gorskog kotara, kao i snijeg uz moguću poledicu (zbog niskih temperatura, posebice na mostovima i vijaduktima) u većem dijelu zemlje, čimbenici su koji će narednih dana obilježiti prohodnost i vožnju po našim cestama. Hrvatski autoklub, stoga, upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja u krajeve gdje je visok snježni pokrivač.

Za vikend još snijega i na kopnu i na moru

U srijedu će u kontinentalnim krajevima biti suho i djelomično sunčano, ali hladno. Uz slab, ponegdje, i umjeren vjetar. Temperature od -14 do -9 °C (po kotlinama i u planinskim krajevima mogla bi biti i niža) odnosno, najviše dnevne do -5°C.

Na Jadranu djelomično sunčano i suho vrijeme, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka, na udare i olujna bura, osobito u prvom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature kretat će se od -5 u zaobalju, do 7°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne do 9°C, a ponegdje u zaobalju malo niže.

U četvrtak se na kontinentu očekuje više oblaka, ali ipak suho. Jutro će biti vrlo hladno, ponegdje i oko -20°C. Dnevna temperatura kretat će se od -9 do -5°C. Na Jadranu djelomično sunčano i sunčano. Navečer se očekuje postupan porast naoblake. Bura će značajno oslabiti u odnosu na prethodne dane, no jutro će biti osjetno hladnije! Minimalne temperature zraka u zaobalju će se kretati od -15 do -8°C, a uz obalu i na otocima od -7 do 0°C. Malo toplije bit će samo na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 1 do 7°C, a u zaobalju malo niže.

U petak u unutrašnjost stiže naoblačenje, a do kraja dana i novi snijeg. Oborina će biti i na Jadranu, a snijeg bi ponovno mogao pasti i u Dalmaciji. Snježno zimsko vrijeme nastavit će se i za vikend.

Moguća su zatvaranja Jadranske magistrale, poglavito za vozila I. i II. skupine, uglavnom od Bakra do Karlobaga i Svete Marija Magdalene, te u Dalmaciji. Ograničenja će biti za sva vozila osim osobnih, uz dionicu autoceste A1, od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica, te na autocesti A6, od Delnica do Kikovice. Poteškoća će biti i u trajektnom prometu na linijama Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Jablanac-Mišnjak, Prizna-Žigljen i Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali. Na splitskom području kod katamaranskih linija.

HAK upozorava da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, a čine ju četiri zimska (ili M+S) pneumatika ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg u prtljažniku, pripremljeni za pogonske kotače.

Potrebno je prije nastupa niskih temperatura ispitati ispravnost akumulatora. Iz prakse službe pomoći na cesti akumulatori su jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora što je posebno izraženo u prvom naletu niskih temperatura. Prilikom pokretanja vozila na niskim temperaturama, ukoliko je akumulator nešto slabiji, dobro je držati pritisnutu papučicu kvačila. Brave na automobilima treba zaštititi sprejem protiv zaleđivanja, u suprotnom, dobro je dlanom grijati bravu da popusti. Gumena dijelove oko vrata poželjno je također namazati nekim uljim preparatom.

Treba voziti opreznije, povećati sigurnosnu udaljenost među vozilima, izbjegavati nagla kočenja ili ubrzavanje, a posebice pretjecanja.

Kočiti valja što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača. Ne smije se raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.

Ako ne možete izbjeći putovanje iz HAK-a savjetuju da se prije informirate o stanju u prometu i otvorenosti dionica cesta na stranici www.hak.hr ili na broj telefona 062 777 777. Ukoliko Vam se dogodi nezgoda ili primijetite probleme u cestovnom prometu nazovite pomoć na cesti na broj 1987.

Kazne za neočišćene automobile

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj, a koji je objavljen u narodnim novinama broj 74/2011, propisana je odredba koja je izuzetno aktualna po zimi.

Vozači koji upravljaju vozilom koje nije očišćeno od snijega i stakla od leda, ukoliko ih policija zaustavi platit će kaznu od 700 kuna. Prije nego što pokrenete svoj automobil obavezno očistite snijeg s krova, vjetrobrana, ostalih stakala vozila, te na prednjem i stražnjem poklopcu automobila. Nije dovoljno samo pokrenuti brisače koji će razgrnuti snijeg, već ga je neophodno u potpunosti ukloniti sa cijele karoserije automobila.

Snijeg s krova automobila opasan je za samog vozača (kod kočenja pada na vjetrobransko staklo) i za druge vozače (pada iza vašeg vozila) i ometa vožnju. Isto tako zaleđena stakla treba očistiti i to ne samo ispred vozača, već cijeli vjetrobran, sva bočna, pa tako i stražnje staklo.