Od 25. ožujka ljetno računanje vremena

Prestanak obveze kratkih svjetala danju

Objavljeno: 23.3.2012.

Prema odredbi članka 1. Uredbe o računanju vremena (NN 5/12) ljetno računanje vremena u 2012. godini počinje u nedjelju, 25. ožujka u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s.

Tada, 25. ožujka, prestaje i obveza vožnje automobilom s upaljenim svjetlima danju.

No, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), člankom 102. propisano je da:na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Dolaskom ljepšeg vremena u prometu na cestama prisutan je i veći broj biciklista, mopedista i motociklista, Policija i Hrvatski autoklub upozoravaju vozače ostalih vozila da, prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, moraju voditi više računa upravo o ovim kategorijama sudionika u prometu i ne oduzimaju im prednost prolaska na raskrižjima.

Posebna dnevna svjetla, koja imaju samo neki novi automobili unatrag godine dana, koriste se isključivo po danu i u tom slučaju ne koristite standardna kratka (oborena svjetla). Međutim po noći dnevna svjetla valja gasiti i koristiti, kao i do sada, oborena (kratka) svjetla na svom vozilu.

Nikša Bjelajac
Voditelj Informativnog centra HAK-a