od 6. do 9. travnja 2012.

Promet za Uskrsni vikend

Objavljeno: 5.4.2012.

Blagdan Uskrsa na hrvatske prometnice dovodi milijune vozila u blagdanskim migracijama: od mjesta prebivališta ili rada do mjesta obiteljskih ili korijenskih staništa, odnosno od mjesta stanovanja do turističkih odredišta na našem Jadranu.

Na Veliki Petak, 6. travnja, u poslijepodnevnim satima, očekuje se znatno gust promet na cestama uz granice sa Slovenijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Uz granične prijelaze (Bregana, Macelj, Goričan, Kaštel i Plovanija – na ulasku, te Izačić, Kamensko, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja i Bajakovo – na izlasku) gust promet očekuje se na dionicama autocesta: A2, Macelj-Zagreb, A3, Bregana-Lipovac, A4, Goričan-Zagreb, A1, Zagreb-Zadar-Dugopolje-Vrgorac i A6, Zagreb-Rijeka. Slično i na Ličkoj (D1) te Jadranskoj magistrali (D8) a, posebice, na Istarskom ipsilonu te većini državnih cesta, i gradskih prometnica u Istri.

Prometne gužve su moguće na naplatnim kućicama Ivanja Reka, Lučko, Macelj i Karlovac, kao i na dionici autoceste A1, Zagreb-Bosiljevo II.

Jadranska odredišta za svaki Uskrs ugošćuju brojne ino i domaće vozače pa su u trajektnim pristaništima Brestova, Valbiska, Jablanac, Prizna te Zadar i Split moguća dulja čekanja.

Brojni gosti za Uskrs će, tradicionalno, i duže boraviti u Hrvatskoj, no, gust promet osjetit će se na našim cestama i graničnim prijelazima i na Uskrsni Ponedjeljak (9.travnja) – sredinom i krajem dana, u suprotnom smjeru, na povratku ka zapadnoeuropskim destinacijama.

Kako bi, u te dane, promet osobnih i kombi-vozila te autobusa bio što prohodniji uvode se zabrane prometa teretnim vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase, kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama, u petak, 6. travnja, od 15 do 23 sata te u ponedjeljak, 9. travnja, od 14 do 23 sata. No, zabrane nema na autocestama i na D1.

Kontaktni centar Hrvatskog autokluba, naravno, na usluzi je vozačima i u dane blagdana, danonoćno, kao i naši mehaničari i vozači specijalnih vozila za prijevoz vozila. Telefon 1987 stalno je otvoren, a informacije o stanju na cestama mogu se dobiti na 062 777777, Ili čuti na 2. Programu Hrvatskog radija te, na frekvencijama, Katoličkog, Otvorenog i radio Dalmacije ili lokalnih i regionalnih radiopostaja od Dubrovnika do Varaždina i od Pule do Sl. Broda.

Nikša Bjelajac,
voditelj nformativnog centra HAK-a

Za Uskrsni vikend, na autocestama i većini glavnih cesta u Europi, bit će na snazi zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t:

Austrija: subota između 15 i 24 sata, nedjelja i ponedjeljak između 0:00 i 22 sata;

Bosna i Hercegovina: NEMA ZABRANE;

Češka: nedjelja i ponedjeljak između 13 i 22 sata;

Francuska: od subote od 22 sata do ponedjeljka do 22 sata;

Italija: petak, od 14 do 22 sata, subota, od 8 do 16, nedjelja i ponedjeljak između 8 i 22 sata, utorak između 8 i 14 sati;

Mađarska: od subote od 22 sata do ponedjeljka do 22 sata;

Njemačka: petak, nedjelja i ponedjeljak između 0:00 i 22 sata;

Poljska: subota između 18 i 22 sata, nedjelja i ponedjeljak između 8 i 22 sata;

Rumunjska: subota i nedjelja između 6 i 22 sata;

Slovačka: petak, nedjelja i ponedjeljak između 0:00 i 22 sata;

Slovenija: petak, između 14 i 21 sat, subota, NEMA ZABRANE, nedjelja, između 8 i 21 sat, ponedjeljak, između 8 i 21 sat.

Srbija: NEMA ZABRANE.