Međunarodni praznik rada

Prometna prognoza za 1. svibnja

Objavljeno: 27.4.2012.

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja (ove godine za većinu građana kao produženi praznični vikend) bilježit će nešto gušći promet i moguće gužve na pojedinim graničnim prijelazima te dionicama glavnih cestovnih pravaca.

Posebice na dionicama autocesta: A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo-Split-Vrgorac, A6, Bosiljevo-Rijeka, A3, Bregana-Zagreb/Ivanja Reka-Slavonski Brod-Lipovac, kao i na državnim cestama D1 (Lička magistrala) i D8 (Jadranska magistrala) te prilaznim cestama turističkim mjestima duž obale Jadrana. Slično seočekuje i u trajektnim lukama Valbiska, Brestova, Jablanac, Prizna, Zadar i Split.

Već u petak, 27. i subotu, 28. travnja u prijepodnevnim satima očekuje se pojačan ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima, posebice sa Slovenijom, na Dragonji/Kaštelu, Sečovju/Plovaniji, Starodu/Pasjaku i prijelazu Jelšane/Rupa, odnosno na Gruškovju/Maclju i Obrežju/Bregani, a izlazak na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, te na Bajakovu/Batrovci prema Srbiji.

Kako bi za prvosvibanjske praznične dane promet osobnih i kombi-vozila te autobusa bio što protočniji Naredbom o ograničenju prometa na cestama, zabranjuje se promet teretnim automobilima s ili bez prikolice čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozilima koja su sama ili s priključnim vozilima dulja od 14 m, u ponedjeljak, 30. travnja, uoči Međunarodnog praznika rada od 15 do 23 sata te u utorak, 1. svibnja, od 14 do 23 sata, na važnijim državnim cestama. Na Ličkoj magistrali i na autocestama zabrane nema.

Najviše je dionica sa zabranom u Istri: na dijelu D21, GP Kašte-Buje-čvor Kanfanar, na dijelu D66 od čvora Pula (A9)-Raša-Opatija-(D8), na D200, Buje (D21)-GP Plovanija (granica R Slovenije) i na D300, Buje (D21)-Umag, kao i na dijelu županijske ceste Ž5002: Novigrad-Tar-Poreč-Vrsar (spoj s D21).

Zabrana se odnosi i na najveći dio Jadranske magistrale (D8): čvor Bakar-Zadar-Split-GP Klek-GP Zaton Doli-Dubrovnik-GP Karasovići (granica Crne Gore). Zatim, na D39, Šestanovac-Dupci (D8), na D9, Metković-Opuzen (D8) i na D23, Žuta Lokva-Senj. Teretnjaci imaju zabranu i na prilazu i površinama državnih trajektnih luka Split i Zadar.

Naravno, većina će se s Jadrana i vikend-lokacija vraćati u utorak, 1. svibnja, pa u drugom dijelu dana očekujemo vrlo gust promet na prilaznim cestama većih gradova i na dionicama autocesta. Posebice u smjeru Zagreba, gdje se gužve očekuju ispred naplatnih postaja na A1, Lučko i A3, Ivanja Reka, pa su krajem dana moguća i duža čekanja. Naplatu Demerje, 3 km ispred Lučkog, valja koristiti jer ima brzu naplatu kreditnim i debitnim karticama.

Utorak će i na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje, Macelj/Gruškovje, Kaštel/Dragonja, Plovanija/Sočerga, Pasjak/Starod i Rupa/Jelšane donijeti vrlo gust promet na izlasku iz Hrvatske, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u Hrvatsku.

Na važnijim cestovnim pravcima neće biti radova koji bi usporavali promet , iznimno na d1 Knin-Biskupija. Naravno, to ne vrijedi za prometnice (ulice) u našim turističkim mjestima gdje će i problem parkiranja biti najveći.

Iskoristimo, stoga, praznik za što manju uporabu automobila a kako se očekuje lijepo vrijeme - uživajmo u prirodi.

Nikša Bjelajac
Voditelj Informativnog centra HAK-a