Predstavljen ECOWILL projekt i Eko vožnja

Objavljeno: 10.5.2012.

U Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu, 9. svibnja, predstavljen je ECOWILL projekt i Eko vožnja. Na predstavljanju su prisustvovati predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, ECOWILL team (Energetski institut Hrvoje požar i Hrvatski autoklub) te partneri projekta Toyota Croatia i Raptor.

Davor Škrlec iz Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva u uvodu je iskazao potporu projektu Ecowill kao i treninzima Eko vožnje te najavio promjene u sustavu trošarina za „zelena“ vozila kao i izradu infrastrukture za punjenje istih. Projekt Eko vožnje je kroz prezentaciju predstavio doc. dr. sc. Sinan Alispahić, rukovoditelj Sektora za vozače u Hrvatskom autoklubu, dok je ciljeve ECOWILL projekta predstavio Dino Novosel iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar.

Na konferenciji je najavljen i prvi trening Eko vožnje na javnoj površini koji će se održati 19. svibnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na koji ste svi pozvani. Dodatni razlog za dolazak je što svim donosiocima ECOWILL uvjerenja po završenom treningu Eko vožnje, EUROHERC omogućuje 10% popusta na kasko osiguranje vozila.

ECOWILL i Eko vožnja

Cilj Ecowill projekta je smanjenje emisije stakleničkih i drugih štetnih plinova,kao doprinos ispunjenju obveza nacionalnih vlada i EU-a prema protokolu iz Kyota. U sklopu projekta se očekuje direktno provođenje edukacije o eko vožnji u 13 europskih zemalja, za najmanje 15 000 vozača s vozačkom dozvolom, putem provedbe kratih treninga, dok će se preostalih 150 000 obuhvatiti putem računalne edukacije (e-learning). Oko 10 000 000 vozača kandidata biti će podučeno pravilima eko vožnje za vrijeme obrazovnog programa, dok će dodatnih 1 500 000 biti indirektno upoznato s elementima eko vožnje kroz marketinšku kampanju projekta. Provedbom ECOWILL projekta očekuje se ukupno smanjenje emisije CO2 u iznosu od 8 Mtona do 2015. godine, kroz usvojenu ekološki optimalnu vožnju budućih polaznika izobrazbe. U Republici Hrvatskoj se za vrijeme trajanja projekta očekuju provedba edukacije o Eko vožnji za minimalno 500 licenciranih vozača.

ECOWILL projekt započeo je u svibnju 2010. godine s ciljem smanjenja emisija CO2 u iznosu od 8 Mtona do 2015. godine. Taj cilj postiže se edukacijom građana putem treninga Eko vožnje i širenjem znanja o ekološki optimiranoj vožnji. Pod sloganom "DOK VOZIM - ŠTEDIM!" želja nam je građanima poslati poruku da je ušteda na gorivu prilikom vožnje itekako moguća te da se ujedno čuva okoliš i smanjuje rizik od prometnih nezgoda. Tijekom trajanja projekta plan je educirati minimalno 500 vozača. Više informacija o samome projektu možete pronaći na našoj internetskoj stranici www.ekovoznja.hr, a detalje o mogućnostima fascinantnih / znatnih ušteda saznajte na našoj press konferenciji.