HAK sa slovenskim kolegama o zajedničkim EU projektima i iskustvima u provedbi vozačkih ispita

Objavljeno: 17.5.2012.

Predstavnici Automoto saveza Slovenije (AMZS) i Javne agencije Republike Slovenije za sigurnost prometa (AVP), 17. svibnja, posjetili su Hrvatski autoklub (HAK) s namjerom razmjene iskustava u aktivnostima organizacije i nadzora sustava provedbe vozačkih ispita, ali i osnaživanja tradicionalne suradnje u međunarodnim klupskim aktivnostima kojima je cilj povećanje sigurnosti u prometu.

Predstavnici AMZS-a i HAK-a su na sastanku razgovarali o pokretanju zajedničkih, prekograničnih aktivnosti u provođenju projekta povećanja sigurnosti u cestovnom prometu za osobe starije životne dobi. Riječ je o programu EU „Europa za građane“, u čijem sklopu će se raditi na integraciji u europsku suradnju osoba starije životne dobi, koje su učlanjene u AMZS i HAK. Projekt bi se mogao proširiti i na Makedoniju i Albaniju, trajao bi godinu dana i bio bi financiran iz sredstava europskih fondova. Predstavnici HAK-a svojim su kolegama predstavili pilot-projekt koji je ovih dana pokrenuo Autoklub Pula-Rovinj s ciljem smanjenja stradavanja osoba starije životne dobi koje su jedna od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu.

Isto tako, u sklopu bogatih međunarodnih aktivnosti koje provodi HAK, sa slovenskim kolegama iz AMZS-a dogovoren je nastavak suradnje dvaju autoklubova na projektima testiranja domaće turističke infrastrukture poput (prošlogodišnjeg) zajedničkog testiranja auto kampova. Slovenski turisti predstavljaju značajni segment turističkih dolazaka u našu zemlju, a veliki ih je dio učlanjen u AMZS.

Predstavnici HAK-a slovenskim su kolegama iz AVP prezentirali domaći sustav osposobljavanja kandidata za vozače, rada autoškola, nadzora njihovog rada i stručnosti te organizacije i provedbe vozačkih ispita, kao i stručnog usavršavanja ispitivača. Sustav koji su postavili MUP i HAK u posljednjih gotovo 20 godina, otkako obnaša tu javnu ovlast, jedan je od bolje organiziranih i efikasnih u Europi.

"Mogu s ponosom istaknuti da je sustav organizacije vozačkih ispita u Hrvatskoj iznad standarda EU i drago mi je što svoje iskustvo i znanje u tom dijelu možemo podijeliti sa kolegama iz drugih zemalja. Osnovni razlog zašto u HAK-u mnogo truda i sredstava ulažemo upravo u podizanje znanja i vještina kandidata za vozače i osposobljenost predavača u autoškolama i naših ispitivača je povećanje sigurnosti na cestama. Edukacija o pravilnom ponašanju u vozilu najvažniji je alat prevencije pa stalan rast kvalitete u sustavu vozačkih ispita u velikoj mjeri doprinosi i smanjenju broja najteže stradalih na hrvatskim cestama", istaknuo je Zvonko Šmuk, glavni tajnik HAK-a.

Predstavnici Javne Agencije Republike Slovenije za sigurnost prometa i AMZS-a pohvalili su odličnu organizaciju nadzora i provođenja sustava vozačkih ispita u Hrvatskoj te su izrazili želju za daljnjom razmjenom iskustva u tom području kako bi podigli razinu organizacije i kvalitete tog sustava u svojoj zemlji.