Dan antifašističke borbe (22.6.) i Dan državnosti (25.6.)

HAK-ova prometna prognoza za praznike

Objavljeno: 5.6.2012.

Produženi vikendi, odnosno slobodni dani, uz dva državna praznika, 22. lipnja Dan antifašističke borbe i 25. lipnja Dan državnosti, te kretanja, prvenstveno u smjeru morske obale, prvih većih grupa inozemnih i domaćih turista dovoljni su za najaviti gust promet.

U četvrtak (21. lipnja) u kasnijim poslijepodnevnim i u petak (22. lipnja) u jutarnjim satima, odnosno u subotu (23. lipnja) tijekom cijeloga dana, očekuju se kolone i gust promet u smjeru Jadrana, te u ponedjeljak (25. lipnja) u smjeru unutrašnjosti.

Kolone očekujemo najprije na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, a zatim na autocestama A1, A6, A2, A3 i A4 i prilaznim cestama prema obali. Autocesta Zagreb-Karlovac-Bosiljevo II, mogla bi već na početku turističke sezone biti s rekordnim brojem prolazaka motornih vozila. Uz moguće gužve i kolone ispred naplate Lučko (zbog radpova na čvoru Lučko). Naravno, svaki val turista osjetit će se i na prilazima (osim Zagreba) Zaprešić i Ivanja Reka kao i prilaznim cestama ka Puli, Rijeci, Zadru i Splitu.

Na važnijim cestovnim pravcima neće (odnosno, ne smije) biti radova koji bi usporavali promet. Iznimno na prometnim kracima u čvoru Lučko i kod čvora Zaprešić (na A2) ili na dijelu ceste D50, Gračac-Sveti Rok. Naravno, takva zabrana ne vrijedi za prometnice (ulice) u ponekim turističkim mjestima (Pula, Rogoznica,...) gdje će, stoga, i parkiranje biti najveći problem.

Teretna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozilima koja su sama ili s priključnim vozilima dulja od 14 m, imaju zabranu uoči praznika u četvrtak, 21. lipnja, od 15 do 23 sati, u petak 22. lipnja, od 15 do 23 sata, odnosno u ponedjeljak, 25. 6., od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj), D21, GP Kašte-Buje-čvor Kanfanar, na dijelu D66 od čvora Pula (A9)-Raša-Opatija-(D8), na D200, Buje (D21)-GP Plovanija (granica R Slovenije) i na D300, Buje (D21)-Umag... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Teretnjaci imaju zabranu i na prilazu i površinama državnih trajektnih luka Split i Zadar.

Vozači teretnih motornih vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona,moraju računati i na ljetne zabrane prometa: subotom od 4 do 14 i nedjeljom od 12 do 23 sata.

Zadnjeg dana produženoga vikenda (u nedjelju i ponedjeljak) povremeno gust promet očekuje se u subotu, 23. lipmja, tijerkom cijelog dana, u poslijepodnevnim i večernjim satima u nedjelju, 24. lipnja (kao i u ponedjeljak, 25. lipnja). Na autocesti A1, na prilazima naplatnim kućicama u Lučkom i na A3, kod Ivanje Reke te na A2, Zagreb-Macelj, od Jankomira do Zaprešića i na naplati Trakošćan. Povremeno, vrlo gust promet u tim satima osjetit će se i na državnim cestama kao što su Jadranska i Lička magistrala te Istarski ipsilon. Na Jadranskoj magistrali moguć je vrlo gust promet od Omiša do Kaštela, a na Ličkoj od Korenice do Karlovca. Na Ipsilonu je to potez od Buja do granice i od Pule do Vodnjana. Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

Iskustvo nam govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, na put najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Ljetna sparina uzrokuje nervozu i smanjenu koncentraciju a iznenadni i česti pljuskovi sklisku cestu. Vozite odmorni, strpljivo i prilagodite vožnju uvjetima na cesti osobito kada padne prva kiša, jer je cesta tada najopasnija. Ako smo u gužvi ili prometnom čepu. Imajmo dovoljno tekućine (voda, čaj, sokovi) a poželjno je i dovoljno hrane. Prije putovanja obvezno prekontrolirati tlak u pneumaticima, razinu ulja i drugih tekućina.

Ima li na putu problema s vozilom - dobro je biti članom HAK-a, a kod novih vozila provjerite datum jamstva mobilnosti i telefone za pomoć (broj HAK-ove Službe pomoći na cesti1987 a za informacije o stanju na cestama 062 777777). Na radio-prijamnicima uključite RDS kako bi na vrijeme čuli najbitnije o stanju na cestama - iz HAK-a na 2. Programu HR.

Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a