Dodjelom nagrada i priznanja na svečanoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog autokluba

HAK obilježio 106. obljetnicu

Objavljeno: 6.6.2012.

Hrvatski autoklub obilježio je 106 godina postojanja. Na svečanoj sjednici Upravnog odbora, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora g. Borisa Šprema, članova svih tijela upravljanja udrugom, bivših predsjednika HAK-a te predsjednika i tajnika svih temeljnih autoklubova udruženih u HAK dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama – autoklubovima, pravnim osobama i institucijama koji su svojim radom doprinijeli razvoju Hrvatskog autokluba.

Prije svečane sjednice novog Upravnog odbora održane su i konstituirajuće sjednice Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti HAK-a, na kojima su, sukladno odredbama Statuta, za zamjenika predsjednika HAK-a izabran dr. sc. Marijan Ćurković, za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana gđa. Vesna Kerdić te za predsjednicu Suda časti gđa. Marčela Androšić.

Uvodnim govorom sjednicu je otvorio predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek istaknuvši kako se svečanim obilježavanjem Dana HAK-a pojedincima i institucijama koje su zaslužne za razvoj udruge dodjeljuju nagrade i priznanja.

G. Tušek posebno je pozdravio i zahvalio na dolasku predsjedniku Hrvatskog sabora g. Borisu Špremu. "Uz g. Slavka Degoriciju, g. Boris Šprem kao tadašnji glavni tajnik i g. Antun Vujić kao predsjednik posebno su zaslužni za opstanak i razvoj HAK-a te smo im svi na tome zahvalni" kazao je g. Tušek.

U svom obraćanju, predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek podsjetio je prisutne na prošlost HAK-a koja je usko povezana s poviješću automobilizma u našoj zemlji. Naglasio je kako u cestovnom prometu, unatoč zalaganju nadležnih institucija i HAK-a, nažalost stradava veliki broj ljudi te je pozvao sve prisutne na pojačani angažman oko članova udruge te na smanjivanju štetnih posljedica u cestovnom prometu. "HAK je uvijek u povijesti bio oslonac vozačima i udruga koja im daje sigurnost i informacije na putovanju te aktivno doprinosi njihovoj mobilnosti" istaknuo je g. Tušek dodavši kako su nagrade i priznanja koje se uručuju "potvrda rada i poticaj svima nama na daljnjem angažmanu na boljitku naše udruge".

Predsjednik Hrvatskog sabora g. Boris Šprem u svom je obraćanju istaknuo kako možemo biti ponosni na 106 godina povijesti HAK-a te je posebno naglasio zasluge g. Slavka Degoricije za osnivanje i opstanak HAK-a u teškim vremenima kojima je i osobno svjedočio.

G. Šprem osvrnuo se i na nedavno dovršeni postupak izbora članova tijela upravljanja HAK-om, pohvalivši izbor novog vodstva, uređivanje odnosa u udruzi te vođenje brige o okruženju. "Značaj i položaj HAK-a treba uvijek preispitivati i raditi na otklanjanju poteškoća, on je stručna i nestranačka organizacija i tako treba i dalje nastaviti" rekao je g. Šprem. Čestitao je na izboru novog vodstva, izabranog po prvi puta tajnim glasovanjem kao najvišim oblikom demokracije te novoj Skupštini, Predsjedniku, Upravnom i Nadzornom odboru te Sudu časti zaželio puno sreće i uspjeha u radu.

"HAK vidim kao značajnu organizaciju u području brige za sigurnost cestovnog prometa i bilo bi dobro da se ta uloga i pojača konkretnim aktivnostima i njihovom vidljivošću u javnosti" kazao je g. Šprem te je na kraju obraćanja čestitao Dan HAK-a svim autoklubovima, članovima, radnicima i nagrađenima.

Godišnja nagrada HAK-a dodijeljena je g. Zdenku Bariću na prijedlog Autokluba Vinkovci, g. Franji Turzi na prijedlog Autokluba Čakovec, g. Davoru Maričiću na prijedlog Autokluba Zadar te g. Ivici Sinkoviću na prijedlog Auto moto kluba Maksimir.

Jubilarnu nagradu dobili su autoklubovi: Delnice, koji je osnovan 1952., Korčula, osnovan 1962. te Salona, osnovan 2002.

Priznanje za postignute rezultate u radu na prometnoj preventivi i unapređivanju sigurnosti cestovnog prometa dodijeljene su: g. Stjepanu Borošiću iz Autokluba Jastrebarsko, g. Robertu Velentekoviću iz Autokluba Virovitica, g. Dragutinu Lepčiću iz Autokluba Križevci, g. Draženu Rakuši iz Autokluba Karlovac te Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj - Postaji prometne policije Vinkovci.

Priznanje za postignute rezultate u djelatnosti pružanja tehničke pomoći članovima dobili su: g. Vladimir Obrietan iz Autokluba Jastrebarsko i g. Martin Kasunić iz Autokluba Karlovac.