Provjerite vlastito znanje u pružanju prve pomoći!

Objavljeno: 13.6.2012.

S polaganjem vozačkog ispita, vozači su morali položiti i prvu pomoć, ali većina vozača uglavnom nije bila u prilici pružiti prvu pomoć unesrećenim osobama. U slučaju potrebe pružanja prve pomoći na mjestu prometne nesreće upitna je razina znanja i vještina, posebice ako su ispit polagali davno, čak i prije nekoliko desetljeća. Također, poznato je kako prva pomoć pružena unesrećenima na samom mjestu nesreće može biti spasonosna ukoliko se pruži pravodobno i na pravilan način. Iskustva pokazuju da vozači koji su se zatekli na mjestu prometne nesreće često nemaju dovoljno znanja o pružanju prve pomoći. Cilj je potaknuti vozače na kritičku samoprocjenu i obnovu njihovog znanja prve pomoći.

EuroTest program pokrenulo je 18 europskih automobilskih klubova među kojima je i Hrvatski autoklub koji je zadužen za provođenje međunarodnih projekata u RH. Ove godine po prvi put kreće se u provjeru znanja vozača u pružanju prve pomoći u suradnji s međunarodnom organizacijom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). Stoga je ostvarena izvrsna bilateralna suradnja Hrvatskog autokluba i Hrvatskog Crvenog križa, koji će zajednički provesti anketu u svrhu poboljšanja edukacije.

Objava rezultata istraživanja, pomoći će u osvještavanju javnosti o važnosti poznavanja prve pomoći, odnosno postupaka u slučaju prometne nesreće. Cilj je smanjiti broj umrlih osoba na licu mjesta i tijekom transporta s porukom „Svaka sekunda je važna“. Istraživanja su pokazala da bi broj smrtno stradalih bio značajno smanjen kad bi prva osoba koja se zatekne na mjestu prometne nesreće do dolaska hitne pomoći reagirala učinkovito, što je glavna motivacija EuroTest projekta „Provjera znanja vozača u pružanju prve pomoći 2012.“ (First Aid Knowledge 2012.) Istraživanje se provodi tijekom lipnja u 14 zemalja, a u RH predviđeni su termini:

1. City Center ONE EAST, Slavonska Avenija 11 d, Zagreb, 16. i 17.06.2012. od 14 do 21 sat;

2. INA – PUO, odmorište Vukova Gorica (A6 Rijeka- Zagreb), 26. i 27. 06.2012. od 8 do 18 sati;

3. OMV – PUO, odmorište Sv. Križ Začretje (A2 Zagreb-Macelj), 28.06.2012. od 8 do 18 sati,

4. OMV – PUO, odmorište Dragalić (A3 Bregana-Bajakovo), 29.06.2012. od 8 do 18 sati.

Ovim putem pozivamo sve vozačice i vozače da pomognu našim anketarima i pristupe provjeri, jer su nam informacije koje nam možete dati izuzetno bitne kod buduće edukacije. Za sve koji će sudjelovati u anketi Hrvatski Crveni križ i Hrvatski autoklub pripremili su prigodni poklon.

Intervju u trajanju od 15-tak minuta provest će se s minimalno 200 vozača u RH na reprezentativnom statističkom uzorku, teritorijalno disperziranom (odmorišta na autocestama, veliki centri u gradovima), s jednakim brojem vozačica i vozača u dobi između 18-25 godina; 26-59 i preko 60 godina. Poznavanje pružanja prve pomoći vozača provjerit će se putem unaprijed definiranog upitnika koji uključuje i dvije demonstracije vještina prve pomoći.

Želite obnoviti znanje pružanja prve pomoći?
Obratite se u Hrvatski Crveni križ

Zdravstveni odjel Hrvatskog Crvenog križa - Prva pomoć
Ulica Crvenog križa 14-16, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel. +385 1 4655 814
fax. +385 1 4655 365

Opširnije: http://www.hck.hr/?path=hr/novosti/opsirnije/644
E-mail: prva-pomoc@hck.hr