Hrvatski e-Poziv i u Euronewsu

Objavljeno: 17.7.2012.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatski autoklub (HAK) i Ericsson Nikola Tesla obavijestili su medije kako je znanstveni program vodeće europske informativne TV kuće Euronews prošlog petka u Zagrebu snimio prilog o e-Pozivu.

E-Poziv (eCall) je telekomunikacijska usluga i elektronički sigurnosni sustav koji se ugrađuje u vozila i satelitskom tehnologijom hitnim elektroničkim pozivom u sustavu 112 automatski alarmira hitne službe i javlja im lokaciju ozbiljnih prometnih nesreća na cestama. Procjenjuje se kako će sustav, kada postane standardan, spašavati godišnje do 2.500 života u Europi te smanjivati ozbiljnost posljedica nesreća po vozače i putnike u vozilu do 15% jer će omogućiti bržu reakciju hitnih službi koje će moći doći na mjesto nesreće unutar „zlatnog sata“. Sustav će se moći aktivirati i ručno, primjerice u slučaju srčanog udara za volanom.

Trogodišnji paneuropski pilot-projekt razvoja usluge e-Poziva (HeERO - Harmonised eCall European Pilot) počeo je 2011. uz podršku i djelomično financiranje Europske komisije iz razvojnih fondova EU. Projekt se, osim u Hrvatskoj, provodi u Rumunjskoj, Njemačkoj, Češkoj, Finskoj, Italiji, Nizozemskoj, Grčkoj i Švedskoj. Okosnicu hrvatskog nacionalnog konzorcija zaduženog za ovaj pilot projekt čine DUZS, HAK i Ericsson Nikola Tesla kao tehnološki partner

Hrvatski e-Poziv kao najbolje organiziran i operativno najdalje odmakli dio cijelog projekta koji se realizira u još osam zemalja EU, odabran je za snimanje priloga na sugestiju projektnog koordinatora Europske Komisije Andy Rookea, koji je koncem 2011. posjetio Zagreb i osobno se uvjerio u dosegnutu visoku razinu aktivnosti po pitanju ove važne nove tehnologije. Poslovi se unutar hrvatskog nacionalnog pilot-projekta odvijaju prema planu i Hrvatska će spremno dočekati početak 2015., kada se predviđa uvođenje usluge e-Poziva.

„Format programa i izvještavanja Euronewsa usmjeren je na prikaz novih tehnologija, istraživanje i razvoj. Jako smo uzbuđeni zbog snimanja ovog interesantnog priloga baš u Hrvatskoj“, rekao je dr. Denis Loctier, producent znanstvenog programa Euronewsa dodavši kako odluka o snimanju priloga o pan-europskom pilot projektu e-Poziv u Zagrebu predstavlja potvrdu koliko je daleko Hrvatska odmakla u ovom projektu.

Snimanje se odvijalo na više lokacija i uz sudjelovanje više sugovornika te je uključivalo prikaz situacije-nesreće automobila HAK-a s ugrađenim prototipom e-Poziv uređaja, reakcije kontaktnog centra DUZS koji tretira alarmni signal i koordinira spašavanje, laboratorij Ericssona Nikole Tesle sa prikazom samih e-Poziv uređaja, te integracije podataka u sustav za nadzor i upravljanje žurnim situacijama (DUZS, HAK).

HAK je radi testiranja implementacije e-Poziva osigurao više uređaja, Ericsson Nikola Tesla kao tehnološki partner, osigurao je nužne korekcije mobilnih mreža radi osiguranja adekvatnog ispunjenja zahtjeva sustava, te nadogradio postojeći sustav žurne službe 112 za DUZS, čime je omogućen pristup informacijama operaterima sustava. U ovom trenutku e-Poziv realizira se preko mreže operatora Tele2 Hrvatska.

Europski parlament 3. srpnja usvojio je rezoluciju kojom se Europska komisija poziva na uvođenje e-Poziv sustava kao obveze svih EU zemalja do 2015. te podržao otvorenu platformu koja će omogućiti otvorenu konkurenciju raznih pružatelja dodatnih e-Poziv usluga. Poziva se na širenje sustava i na teretna i putnička vozila, kao i motocikle a predviđene su i dodatne usluge za vozače.

„Sustav je potreban, potrebna tehnologija je dostupna, zajednički europski standardi su utvrđeni a korist za sve vozače i spasiteljske službe bit će veliki. Zadovoljni smo radom domaćeg konzorcija, koji se odvija sukladno planu“, rekao je g. Davor Spevec, načelnik Sektora za Državno informacijski i komunikacijski sustav zaštite i spašavanja iz DUZS.

Nacionalni koordinator projekta g. Pavao Britvić naglasio je da je izvršen je uspješan test prihvaćanja (SAT – Site Acceptance Test) sustava e-Poziva u DUZS i žurnim službama (HAK i Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba) te izvršeno testiranje sustava e-Poziva iz vozila kroz više od 1500 e-Poziva koristeći domaće odnosno strane kartice (SIM card) u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Operater na sustavu g. Goran Ostojić demonstrirao je učinkoviti rad na sustavu e-Poziva prilikom zaprimanja i prijenosa istog na žurne službe.

„Ponosni smo na sudjelovanje HAK-a u ovom projektu jer će od njega korist imati ne samo naši sugrađani nego i svi građani Europe. Naša vizija mobilnosti građana je cestovni sustav koji je siguran i dostupan, koji kreće od potreba korisnika, niski učinak na okoliš, minimalna kašnjenja i zagušenja te potpuno informirane putnike“ rekao je g. Zvonko Šmuk, glavni tajnik HAK-a.

„Tehnološki izazov koji je predstavljao ovaj projekt uspješno smo riješili prvenstveno zbog naše dugogodišnje suradnje s DUZS-om i mobilnim operatorima. Dosadašnji partnerski odnos između nas i DUZS-a olakšao je razumijevanje potreba e-Poziva, čime je omogućeno da sustav za žurne pozive koji DUZS koristi bude adaptiran u kratkom roku i na kvalitetan način. Sudjelovanje u ovom projektu za Ericsson je nastavak dugogodišnjeg fokusa, razvoja i brige u području nacionalne i javne sigurnosti“, naglasio je g. Hrvoje Strepački, predstavnik Ericssona Nikole Tesle u hrvatskom konzorciju .

Trenutno je svega oko 0,4% europskih automobila opremljeno takvim sustavom. Svi novi automobili do 2015. morat će biti opremljeni e-Poziv uređajima kako bi automatski alarmirali hitne službe u slučaju nesreće, koristeći 112 javni sustav poziva.

Predviđa se da će proizvođači automobila uskoro krenuti sa serijskom ugradnjom SIM kartice i GPS modula unutar automobilskog informacijsko-komunikacijskog sustava. Sam modul za e-Poziv (IVU uređaj) vezan je na skup osjetila u automobilu, te u slučaju prometne nezgode automatski šalje informacije u formi minimalnog skupa podataka MSD (Minimum Set of Data) vezanog uz vozilo u nezgodi koji uključuju jedinstveni broj vozila, položaj procijenjen od strane GPS sustava, smjer i tip vozila, broj šasije, broj putnika i dr. Navedeni podaci šalju se prema jedinstvenom europskom pozivnom broju za žurne službe 112. Operator pozivnog centra 112 može po primitku e-Poziva odmah uspostaviti govornu vezu s osobama u vozilu, te odaslati potrebnu pomoć, npr. hitnu pomoć, vatrogasce, policiju.

Euronews je vodeći europski informativni televizijski kanal, pokrenut 1993., koji se trenutno emitira na 11 jezika i simultano se prati u Europi i na Sredozemlju pomoću 21 javne televizijske postaje. Dostupan je putem kablovskih i satelitskih prijemnika u 154 zemlje svijeta, u oko 350 milijuna domaćinstava.

Snimka priloga bit će prikazana za desetak dana i dostupna putem web-stranica Euronewsa.