Prometna prognoza za Dan antifašističke borbe 22. lipnja 2023. godine. (produženi vikend)

Objavljeno: 19.6.2023.

Uz najavljenu povoljnu vremensku prognozu, ali i zbog kraja školske godine u srijedu 21. lipnja, mnogi će dobiti par razloga više za odlazak na kratki odmor od par dana zbog produženog vikenda, dok će neki krenuti na pravi ljetni godišnji odmor.

U nekim susjednim državama također započinju školski praznici. Baš kao i kod nas, praksa vezivanja praznika/blagdana i vikenda uobičajena je u većini zemalja Europe, a ciljna skupina obitelji s djecom je osobito motivirana putovati u razdobljima školskih praznika zbog čega očekujemo određeni priljev vozila u Hrvatsku.

Stoga očekujemo da bi već u srijedu 21. lipnja dobar dio putnika iz unutrašnjosti mogao krenuti prema moru.

Na izlasku iz Zagreba su moguće gužve na gradskim prometnicama i glavnim izlaznim cestovnim pravcima kao i kraća čekanja na ulasku na autocestu A1 u Lučkom.

Stoga, možemo konstatirati da već polovicom ovog tjedna započinje nova ljetna turistička sezona, ali i dani s pojačanim prometom na našim cestama.

Glavnina tog prometa ići će prema jugu, na Jadran. Na frekventnim prometnicama, posebno onim dijelovima s radovima u tijeku, oko turističkih središta u priobalju, kao i u lukama gdje pristaju trajekti mogu se stvarati kolone i zastoji. Srećom, kod nas to nije svakodnevnica kao u nekim okolnim državama iz kojih nam dolaze turisti i već na samom izlasku iz gradova čekaju po nekoliko sati ne bi li se dokopali otvorene ceste i sl., a zatim tamo prolaze i po nekoliko dionica s radovima i višesatnim čekanjima kako bi došli u Hrvatsku.

Od radova koji bi mogli utjecati na brzinu vožnje, ali i zbog same gustoće prometa ističemo one na slijedećim prometnicama:

 • A1, između čvora Posedarje i čvora Rovanjska u smjeru Zagreba (planirani završetak do početka srpnja);
 • A1, između 376. i 380. km, kod izlaza Dugopolje; tunel Zaranač (planirani završetak do kraja lipnja);
 • A3, Zagreb istok – Križ (planirani završetak do kraja srpnja);
 • A3, zagrebačka obilaznica između Jakuševca i Kosnica (planirani završetak do kraja lipnja);
 • A6, između tunela Sopač i izlaza Vrata (planirani završetak do kraja lipnja);
 • A7, na izlaznom kraku čvora Učka iz smjera GP Rupa u smjeru Opatije/Pule (planirani dovršetak rujan 2023.);
 • Tunel Učka, zbog izgradnje druge cijevi tunela;

U pomorskom prometu nema očekivanih poteškoća. Svakako treba pratiti vremensku prognozu na mrežnim stranicama DHMZ-a obzirom da zastoje u pomorskom prometu mogu izazvati iznenadni ljetni neverini i nepovoljne promjene vremena.

Za detaljne informacije o plovidbi, savjetujemo da posjetite mrežne stranice Jadrolinije.

Po završetku produženog vikenda, u poslijepodnevnim satima nedjelje 25. lipnja, očekujemo pojačan promet u smjeru unutrašnjosti. Posebice od čvora Bosiljevo, prema Zagrebu na autocesti A1. Promet će biti sve jači prema kraju dana uz moguće zastoje do Zagreba. Ponovno savjetujemo da na ovom dijelu autoceste budete još pažljiviji i prilagodite vašu vožnju vremenskim uvjetima kao i uvjetima prometa na cesti.

Dobar dio stranih i domaćih putnika počelo je odabirati i ponedjeljak za dan povratka s odmora tako da, u ponedjeljak 26. lipnja, također očekujemo pojačan promet u smjeru sjevera. Za one koji svoje vrijeme mogu organizirati na taj način, preporuka je putovati sredinom tjedna ukoliko žele izbjeći najveće gužve na cestama.

Moguća su čekanja na izlasku iz Hrvatske preko graničnih prijelaza sa Srbijom i BiH potkraj dana.


Zabrane za teretna motorna vozila:

 • Srijeda, 21. lipnja od 15 do 23 sata;
 • Četvrtak, 22. lipnja od 14 do 23 sata;
 • Subota, 24. lipnja od 4 do 14 sati;
 • Nedjelja, 25. lipnja od 12 do 23 sata.

Također savjetujemo da uvažite uvijek aktualne savjete za putovanje objavljene na mrežnim stranicama HAK-a.

Hrvatski autoklub stoji na usluzi svim vozačima sve dane u godini. Naši mehaničari i vozači vučnih službi dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072/777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, čuti na dvadesetak lokalnih radio postaja, pronaći na internetskoj stranici (www.hak.hr), Facebook stranici i u aplikaciji za pametne telefona, Android, iOS i Windows operativne sustave


Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju.