Prednost hodočasnicima

Prometna prognoza za Veliku Gospu, 15. kolovoza

Objavljeno: 13.8.2012.

Rijeke vjernika i ove će se godine na svetkovinu Velike Gospe slijevati prilaznim cestama i ulicama (naj)poznatijih svetišta Majke Božje u Hrvatskoj: Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Majke Božje Trsatske na Trsatu, Gospe od suza u Pleternici, Gospe Sinjske u Sinju, Majke Božje od Krasna u Krasnom i Gospe od Utočišta u Aljmašu, očekuje se velik broj hodočasnika i znatan broj automobila, autobusa i motocikla. Naravno, u blizini svetišta parkiranje nije dopušteno osim vozila hitne pomoći, policije i taksi-vozila.

Kako bi promet ka svetištima bio što prohodniji, a i zbog blagdanskog ozračja diljem zemlje, zabrana prometa teretnim automobilima, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, bit će, 14. kolovoza, uoči blagdana Gospe od 15 do 23 sata i na sam blagdan, 15. kolovoza, od 14 do 23 sata. Iako na državnoj cesti D1 (kao i na autocestama) nema zabrane prometa molimo vozače za pozornost tijekom noći 14. kolovoza, s utorka na srijedu, glede hodočasničkih kolona, posebice velikih, na prilazima gradu Sinju i Mariji Bistrici, odnosno Aljmašu.

Isto tako u nekim će mjestima za sav promet biti zatvorene pokrajnje ulice. Primjerice, u  Kloštar Ivaniću, cijeli dan pa do 16.8. do 4 sata Trg Svetog Ivana i okolne ulice.

Napominjemo, kako se po državnoj cesti D29 (gdje je zabrana prometa za sva vozila zbog sanacije klizišta u Lazu Bistričkom) mogu kretati hodočasnici.

Iskreno se nadamo kako će i ovogodišnja svetkovina  blagdana Gospe u Hrvatskoj proći bez prometnih nesreća.

Ukoliko vam je potrebna pomoć na cesti Hrvatski autoklub  je uz vas - 24 sata dnevno na telefonu 1987!