Špica turističke sezone

Pozor! Gužve i vrućine!

Objavljeno: 24.8.2012.

Turistička sezona još traje i na našim cestama i autocestama još su brojna vozila inozemnih i domaćih turista te domicilnog stanovništva. Prometne gužve su svaki vikend, posebice na najopterećenijim dionicama: autocesti A1, od Zagreba do Bosiljeva (u oba smjera) i na naplatnim kućicama ispred Zagreba, u Lučkom, na Jadranskoj magistrali (D8) između Trogira i Solina te Splita i Omiša (također u oba smjera) kao i na dionici Klek-Neum.Zaton Doli, Prometni čepovi (kolone od nekoliko kilometara) mogući su tijekom dana na D1, (Ličkoj magistrali) kraj Plitvičkih jezera – zbog uklanjanja odrona kod Koranskog mosta. Na tim je dionicama ovakva situacija svakodnevno, a tijekom vikenda s mnogostruko gušćim prometom. Ako ne želite obilaziti ta područja oboružajte se maksimalnim strpljenjem i – većom pozornošću u vožnji. Ne zaboravite: na odmoru ste i nek' vam se nikuda ne žuri!

Izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi vikendom: (petkom - popodne, subotom – ujutro i popodne te nedjeljom – popodne). Na putovanje kretati odmorni, odnosno izbjegavati polazak na putovanje odmah po završetku radnog vremena.

Naravno, tijekom dnevnih vožnji, posebice u petak (24.8.) i subotu (25.8.), a dijelom i u nedjelju (26.8.) pripazite na vrlo visoke temperature. Ne samo u zraku već i u automobilima (vidi ilustraciju). U unutrašnjosti naših automobila one mogu biti i do 45, 50 stupnjeva celzijusovih. Stoga oprezno s klima uređajem i izlascima iz rashlađenih automobila. Nipošto nemojte, niti na kraće vrijeme, u prezagrijanim automobilima ostavljati same i bez nadzora malenu djecu i kućne ljubimce. U ovakvim vremenskim uvjetima imajte uvijek dovoljno tekućine (vodu, negazirajuća pića,...) lagane hrane i prozračnu odjeću. Putujete li na duže relacije zastanite svakih 150, 200 kilometara i protegnite noge, osvježite se i odmorni nastavite put. Izbjegnite nesnosne vrućine pa putujte noću ili u ranim jutarnjim satima.

Prije polaska na duže putovanje potrebno je provjeriti ispravnost vozila (svjetlosnih uređaja, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.).

Pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima: pogledom na web-stranici HAK-a, www.hak.hr ili pozivom na telefon Informativnog centra HAK-a: 062 777 777, a tijekom putovanja slušajte ( uz hrvatski i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku) prometne informacije u Novostima na 2. programu Hrvatskog radija, te informativnim programima Radio Dalmacije, Hrvatskog katoličkog radija te još dvadesetak radijskih postaja diljem Hrvatske.

Ako vam se dogodi kvar na vozilu ili ste sudionik prometne nezgode HAK će vam pružiti potrebnu pomoć: nazovite nas na 1987!

Nikša Bjelajac
Voditelj Informativniog centra HAK-a