In memoriam Ljubomir Cerovac

Objavljeno: 30.1.2024.

Ljubomir Cerovac, brigadir /r/ HV preminuo je 30. siječnja 2024.


Kolega Cerovac rođen je 1947. u Roču, grad Buzet. Diplomirao je 1969. na Mornaričkoj tehničkoj akademiji u Puli, a usporedno je pohađao i Strojarski fakultet u Rijeci. Na Komandno štabnoj Akademiji Ratne mornarice u Splitu diplomirao je 1983. te mu je priznat poslijediplomski studij i akademski stupanj specijalista.


Tijekom Domovinskog rata obavljao je mnoge dužnosti, među kojima se ističe zapovjedništvo zrakoplovnom bazom Pula. Za sudjelovanje u odredu Narodne zaštite dodijeljena mu je Viteška povelja 13. rujan 1991. Za dužnost razminiranja zračnih luka u Puli i Zadru, kao i hidroelektrane Peruča, dodijeljena mu je nagrada Grada Pule, grb Grada Zadra kao i više pohvala načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990.-1992., ordena Red hrvatskog trolista, kao i više inozemnih odlikovanja. Umirovljen je 1994. u činu brigadira Hrvatske vojske. 


Od 2012. tijekom tri mandatna razdoblja član je Skupštine Hrvatskog autokluba kao predstavnik Auto kluba Pula-Rovinj i član Upravnog odbora Hrvatskog autokluba. Ranije je obnašao dužnost člana Nadzornog odbora Hrvatskog autokluba. 


Dugogodišnji je aktivist, član tijela upravljanja i Predsjednik Auto kluba Pula-Rovinj. 


Posljednji ispraćaj Ljubomira Cerovca bit će u petak 2. veljače 2024. u 13:00 sati na Gradskom groblju u Puli (Put za groblje b.b.), a komemoracija će se održati istog dana, s početkom u 10:00 sati, u Domu hrvatskih branitelja u Puli (Leharova ulica 1).