Vozači, testirajte besplatno svoj vid!

Objavljeno: 27.8.2012.

Prošle godine su Hrvatski autoklub, Essilor, vodeći proizvođač naočalnih leća, te Tifon proveli veliku provjeru oštrine vida hrvatskih vozača i došli do alarmantnog podatka da četvrtina obrađenih vozača ima problema s vidom na daljinu što je iznimno opasno u prometu. Ovi podaci motivirali su nas da ove godine ponovimo istraživanje, te uz provjeru oštrine vida na blizinu i daljinu dodatno provjerimo vidno polje i oštrinu vida u uvjetima smanjene vidljivosti.

Tako ćemo dobiti podatke o tome koliko vozači vide na blizinu, što je također važan sigurnosni element za praćenje instrumenta u kokpitu vozila, ali i što brži rad s funkcijskim tipkama klime, radija, navigacije. Također, obuhvatit ćemo i kvalitetu vida u uvjetima smanjene vidljivosti (sumrak, kiša, magla...), koliko brzo vozači mogu reagirati u takvim uvjetima, a da pri tome ne naruše sigurnost prometa.

Ovim putem pozivamo sve vozače da se odazovu našem besplatnom testiranju koje traje 2 minute po osobi. Rezultati će nam poslužiti za izradu statistike, a svaki će vozač dobiti preporuke za poboljšanje kvalitete vida (ako je ona narušena).

Provjere vida odvijat će se na Tifonovim benzinskim postajama u vremenu od 8 do 18 sati u sljedećem rasporedu: Zagreb istok, Slavonska avenija 10, 6. rujna; Zagreb Jankomir, Ljubljanska avenija 10, 7. rujna; Zadar centar, Ulica 112 brigade ZNG-a, 13. rujna; Kastav, Žegoti bb, 14. rujna; Osijek 1, Sv. L. B. Mandića, 20. rujna; Varaždin, Optujska bb, 21. rujna.

Rezultate testiranja objavit ćemo na Svjetski dan vida 11. listopada.