Završeno 30. Državno natjecanje „Sigurno u prometu“

Objavljeno: 24.5.2024.

Državno natjecanje „Sigurno u prometu“ održano je u Puli od 21. do 23. svibnja. Tijekom 30. po redu natjecanja, učenice i učenici petih i šestih razreda natjecali su se u poznavanju prometnih propisa i pravila te u vještinama upravljanja biciklom. 


Natjecanje je održano u Osnovnoj školi „Veli Vrh“ a organizirali su ga Hrvatski autoklub i Agencija za odgoj i obrazovanje, uz podršku Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Pula-Rovinj.


U natjecanju su sudjelovale ekipe iz svih županija i Zagreba sastavljene od po dvije najbolje djevojčice i dva dječaka. Oni su svoje znanje i vještine u cestovnom prometu prethodno, tijekom proljetnih mjeseci iskazali na školskim i županijskim natjecanjima održanim širom Republike Hrvatske. Na svim razinama natjecanja sudjelovalo je ukupno 2.284 djece iz 192 osnovne škole te 179 učitelja – mentora.


Prvog dana održavanja natjecanja, 22. svibnja 2024., natjecanje je uključivalo testiranje putem računala iz poznavanja prometnih propisa i pravila te praktičnu vožnju „Labirintom života“, koji simulira situacije u kojima se biciklisti mogu naći na cesti, kombinirajući znanje iz područja prometnih propisa i pravila sa vještinom upravljanja biciklom u realnoj situaciji na cesti.
Drugog dana natjecanja, 23. svibnja 2024., nakon svečanog otvorenja, provedeno je natjecanje u vještinama upravljanja biciklom na tri pozicije prometnog poligona. 


Tijekom svečanog otvaranja natjecanja, Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek prisjetio se početka organiziranja natjecanja, davne i ratne 1993. godine, kad su ga upravo u Puli provela tri autokluba udružena u Hrvatski autoklub. „Naše jubilarno, trideseto natjecanje i danas se, kao i 1993., provodi u Puli s istim ciljem - smanjivanja stradavanja djece u cestovnom prometu. Pobjednike natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, Hrvatski autoklub u rujnu ove godine vodi na europsko natjecanje koje se održava u Parizu u Francuskoj.“


Na svečanom otvaranju natjecanja prisutnima su se obratili i Predsjednik Autokluba Pula-Rovinj Darko Starčević, predstavnik Osnovne škole „Veli Vrh“ Mirza Salihović, predstavnica Grada Pule Elvira Krizumanić, predstavnik Istarske županije Mirko Radulović, Policijske uprave Istarske Josip Lukić, predtavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Vesko Nikolaus, u nazočnosti predstavnika i drugih uzvanika i gostiju.


Po dovršetku natjecanja, koje je uključivalo pripetavanje uslijed jednakog broja bodova kod dječaka za četvrto mjesto, proglašeni su pobjednici natjecanja „Sigurno u prometu 2024.“ 


Pobjednice i pobjednike Državnog natjecanja proglasio je Zamjenik predsjednika Hrvatskog autokluba Ivo Bikić.


Najbolje su djevojčice Nera Poslon iz OŠ Ljudevit Gaj iz Krapine, druga je Vjera Slezak iz OŠ Strahoninec te na trećem mjestu Marta Grgurić iz OŠ Mrkopalj, a najbolji su dječaci Rudi Rogale iz OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba, drugi je Marko Niemčić iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, dok je treći bio Vid Sente iz OŠ Sveti Križ Začretje. 


U ekipnom dijelu natjecanja, pobjednici su predstavnici Primorsko-goranske županije. Na drugom mjestu su natjecatelji iz Krapinsko-zagorske županije a treći su bili natjecatelji iz Varaždinske županije. 


Tijekom natjecanja za sudionike je organiziran i izlet – posjet pulskom anfiteatru te obilazak kulturnih znamenitosti grada Pule.


Cilj natjecanja je sustavno povećavati sigurnost cestovnog prometa djece koja tijekom natjecanja stječu znanja i vještine iz poznavanja prometnih propisa i pravila te vještina upravljanja biciklom radi samostalnog sudjelovanja u cestovnom prometu. Zahvaljujući ovom natjecanju, kao i brojnim drugim aktivnostima raznih institucija u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj smanjuje se broj stradale djece.