Izaslanstvo Kosovskog ministarstva u dvodnevnom posjetu Hrvatskom autoklubu

Objavljeno: 17.6.2024.

Tijekom 13. i 14. lipnja izaslanstvo Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Republike Kosovo posjetilo je sjedište Hrvatskog autokluba u Zagrebu. 

Goste s Kosova, u ime Hrvatskog autokluba, pozdravio je pomoćnik glavnog tajnika HAK-a dr.sc. Sinan Alispahić s kolegama, dok je goste predvodio Habib Hasani, predsjednik radne skupine Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Republike Kosovo. U uvodnom dijelu posjete dr. sc. Sinan Alispahić prenio je pozdrave Predsjednika i Glavnog tajnika Hrvatskog autokluba te istaknuo: “Hrvatski autoklub uvijek je spreman s kolegama iz regije podijeliti svoje spoznaje, dobru praksu i iskustva iz domene sigurnosti cestovnog prometa. Vjerujemo kako ćete nakon ove posjete u vašem području djelovanja moći primijeniti dio iskustva i puno dobrih praksi“. 

Dr. sc. Alispahić potom je gostima prezentirao zakonsku regulativu koja uređuje područje vozačkih ispita i osposobljavanja kandidata za vozače u Republici Hrvatskoj. Voditelj ureda provjere i stručne osposobljenosti HAK-a mr.sc. Dario Lašte prezentirao je provedbu stručnih ispita i provjera stručne osposobljenosti stručnih voditelja, predavača, instruktora vožnje, ovlaštenih ispitivača i ovlaštenih nadzornika. Koordinator stručnog nadzora za rad autoškola HAK-a Roman Kovaček predstavio je provedbu stručnih nadzora nad radom autoškola a voditelj službe provedbe vozačkih ispita mr. sc. Mladenko Kordić u ispitnom centru Zagreb, upoznao je goste s načinom provedbe vozačkog ispita iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila te ulogom koordinatora provedbe vozačkih ispita. Prvi dan posjete završio je s posjetom jednoj od autoškola i prisustvovanjem izvođenju nastave iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosnih pravila i Upravljanja vozilom. 

Drugoga dana boravka gosti su posjetili prometno vježbalište na lokaciji Borongaja, na kojem su neposredno prisustvovali provedbi vozačkih ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom za A, B, C, CE i D kategorije vozila. Pomoćnik glavnog tajnika HAK-a dr. sc. Sinan Alispahić prezentirao je cijeli ispitni sustav kroz statistiku i pripreme testova, kao i nadzor provedbe vozačkih ispita. „Gosti su tijekom ova dva dana upoznati s cjelokupnim sustavom provedbe vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj, propisima koji uređuju to područje, osposobljavanjem stručnih kadrova, kao i s nadzorom provedbe vozačkih ispita. Hrvatski autoklub podijelio je dio svog znanja, tehničko-tehnoloških rješenja i iskustva te upoznao goste s korištenjem modernih tehnologija u procesu provedbe vozačkih ispita, dodao je dr. sc. Sinan Alispahić. 

U ime gostiju Habib Hasani je rekao kako su sva saznanja koja su tijekom ova dva dana stekli u Hrvatskom autoklubu, za njih od velike važnosti. 

"Vidjeli smo proces polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita za sve kategorije vozačke dozvole, kao i način organizacije i održavanja ispita te brojne druge procese vezane za obuku kandidata za vozače. Osim toga, upoznati smo i sa zakonskim i provedbenim propisima koji reguliraju ovo područje, uključujući europske direktive za vozačke dozvole. Svaka pomoć od modernog europskog autokluba s razvijenim sustavima nam je itekako vrijedna i dobro došla. Želim se iskreno zahvaliti našim domaćinima na svemu što su nam predstavili i suradnji koju su pokazali“ – rekao je Hasani.