Hrvatski autoklub poziva vozače na oprezniju vožnju osobito u blizini škola

Početak nove školske godine traži povećani oprez u prometu

Objavljeno: 3.9.2012.

Početak ovoga tjedna znači i početak nove školske godine, a to je znak vozačima na povećani oprez u vožnji jer će se u prometu naći i velik broj školaraca. To vrijedi za sve prometnice u naseljima, a osobito za vožnju ulicama gdje se nalaze škole. U blizini škola će se kretati, više nego dosad, učenici koji su samo djelomično usredotočeni na školu i odgovorno ponašanje u prometu, a drugim, možda i većim dijelom, još uvijek „žive“ u bezbrižnom odmoru.

Zbog toga vozači mogu očekivati više neopreznog pretrčavanja ceste, iskakanja djece pred vozila i slično ponašanje koje može imati teške posljedice. Oprez je osobito važan zbog prvašića, učenika koji puni uzbuđenja kreću u prvi razred osnovne škole i po prvi puta nalaze se na putu u/iz škole. Većina od njih bit će u pratnji roditelja ili ostalih članova obitelji, ali oprez vozača nikad nije suvišan.

Djeca su sudionici u prometu, ali i stradalnici. Stradanja djece u prometu iz godine u godinu se smanjuju i dobrim dijelom to treba pripisati sustavnom preventivnom djelovanju. Zaštita djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu je u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa utvrđena kao stalna zadaća. Povodom početka školske godine Hrvatski autoklub organizira diljem Republike Hrvatske u svim većim gradovima tradicionalnu akciju pod nazivom „Sigurno u prometu“. Tako će biti i ove godine kao još jedno upozorenje vozačima pred početak nove školske godine.

Vozače se upozorava kako u blizini škola trebaju biti vrlo oprezni, pozorni na cesti, poštivati ograničenja i prilagoditi brzinu (u blizini škola obično prometni znakovi ograničavaju brzinu do 40 km na sat), voziti tako da uvijek mogu stati, voditi računa kako djeca mogu naglo istrčati na kolnik, a pogotovo ih je teže uočiti ako su uz prometnicu i parkirana vozila. Vozači trebaju biti spremni da ukoliko postoji semafor lako se dogodi da dijete u želji da prođe nekada malo i zakasni i počne prelaziti na crveno svjetlo.

Ova upozorenja osobito se tiču mladih vozača koji ranijih godina nisu imali iskustva s školarcima u prometu. Uz oprez vozača u vožnji blizu škola i oni koji voze djecu u školu trebaju se držati određenih pravila: djeci nije mjesto na prednjem sjedalu, ne samo zbog zakonske obveze koja brani djetetu do 12 godina vožnju na suvozačkom mjestu, nego ponajprije zato što je straga sigurnije. Djeca u automobilu moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. I na najkraćoj relaciji. Roditelji koji pješke prate djecu u školu moraju voditi računa da djeci budu primjer u poštivanju prometnih pravila, da im ukažu na dobre i loše primjere ponašanja, da raskrižja prelaze na označenom mjestu, poštuju semaforsko svjetlo i upućuju kako prijeći cestu gdje nema semafora i obilježenih pješačkih prijelaza. Djecu treba naučiti da nikad ne istrče naglo na kolnik, da se ne naguravaju ni kad po pločniku prolaze ulicom kao i da kolnik nije mjesto za igru. Početak školske godine uvijek je prigoda da se javno upozori na opasnosti u prometu koje mogu dovesti do nesreća u kojima djeca izgube život ili se teško ozljeđuju.