Održana 44. tradicionalna prometno edukativna akcija „Sigurno i vješto u prometu“

Objavljeno: 7.9.2012.

Hrvatski autoklub, Autoklub Siget, Policijska uprava zagrebačka i Grad Zagreb obilježili su početak nove školske godine s tradicionalnom prometno - edukativnom akcijom „Sigurno i vješto u prometu“.

Akcija je održana 6. rujna na središnjem zagrebačkom trgu bana Jelačića koji se nakratko pretvorio u poligon za najmlađe sudionike prometu, djecu od tri do osam godina, koja su sklopu akcije 'Sigurno i vješto u prometu' vozila utrku na biciklima, rolama, i romobilima.

Cijela akcija održava se, kao i svake godine, s ciljem senzibiliranja javnosti za povećanim oprezom u prometu s početkom nove školske godine.

Akciju je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da je na zagrebačkim ulicama oko 100 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, oko 50 tisuća studenata, oko 800 tisuća pješaka, oko 50 tisuća biciklista i oko 380 tisuća automobila čiji vozači, posebice u mjesecu rujnu kada kreće nova školska godina, imaju veliku odgovornost u prometu posebice u blizini škola i vrtića . Gradonačelnik se na kraju posebno zahvalio roditeljima što su doveli djecu na trg te im poželio uspješnu novu školsku godinu.

Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a Dragan Tokić istaknuo je da je na području PUZ-a nešto manje od tisuću novih sudionika u prometu te da zabrinjava podatak da oko 65 posto djece u prometu stradavaju kao putnici u vozilima a ne kao pješaci, što govori da roditelji i rodbina ne poklanjaju dovoljno pažnje pravilnom prijevozu djece u vozilima te ih upozorio da će policija sankcionirati takve slučajeve.

Predsjednik Autokluba Siget dr. sc. Damir Škaro istaknuo je da se ova akcija tradicionalno obilježava početkom svake nove školske godine kada se veći broj djece aktivno uključuje u promet dodavši da se njome žele spriječiti stradavanja djece u prometu.

Predstavnik Hrvatskog autokluba mr. sc. Nenad Zuber rekao je da se akcija održava po 44. puta u 29 hrvatskih gradova te dodao da podatak o sve manjem broju stradale djece u prometu govori da ovakve akcije daju određene rezultate te da će HAK nastaviti s prometno edukativnim akcijama.

Istaknimo i da su sva djeca, koja su pokazala svoje vozačko znanje, nagrađena su prigodnim darovima. Za glazbeni program bili su kao zaduženi Zagrebački mališani koji su odlično zabavljali sve prisutne s pjesmom dok je policija organizirala izložbeni prostor na kojem je posjetiteljima predstavila vozila i opremu koja se koristi u nadzoru prometa.