FIA Road Patrolman Contest

Održano europsko natjecanje mehaničara u Šibeniku

Objavljeno: 17.9.2012.

Tijekom 12. i 13. rujna, Hrvatski autoklub i FIA (Federation Internationale de l' Automobile) organizirali su u Šibeniku 9. Međunarodno natjecanje mehaničara FIA Regije 1 (Europa, Afrika i Bliski Istok) na poslovima pomoći na cesti.

Natjecanje se održalo tijekom 12. i 13. rujna u bazi Hrvatskog autokluba u Šibeniku. Suorganizatori i partneri HAK-a, kao prošlogodišnji pobjednici, bili su instruktori autokluba iz Velike Britanije - AA.

Na natjecanju su sudjelovale ekipe mehaničara iz deset autoklubova koji su došli iz zemalja srednje i istočne Europe (članovi su FIA Regije 1). Natjecatelji su tijekom dva dana natjecanja pokazali teorijska i praktična znanja koja su ocjenjivali instruktori Britanskog autokluba.

Ovo jedinstveno natjecanje uvodnim govorom dobrodošlice otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek koji je tom prigodom rekao: “Ponosan sam što vas mogu pozdraviti prvi puta u starom hrvatskom kraljevskom gradu Šibeniku te po šesti puta u Hrvatskoj“ – rekao je predsjednik Tušek te dodao: „Ove smo godine uveli neke promjene, tako da se natjecanje održava u rujnu, a ne u listopadu te po prvi puta u Šibeniku i u suradnji s kolegama iz AA-a (Britanskog autokluba) koji su kao stručno tehnički organizatori nasljedili kolege iz švicarskog TCS-a. Želim naglasiti kako u vašim redovnim poslovima upravo vi pružate pomoć našim članovima i predstavljte sve nas kod neposredan odnos s članovima. HAK, kao i i svi autoklubovi, iz kojih dolazite, ima puno djelatnosti i pogodnosti za članove, ali upravo ste vi mehaničari, ono po čemu nas članovi prepoznaju i ocjenjuju cijelu našu asocijaciju. Vi ste prvi na licu mjesta kad članu treba pomoć. Vi rješavate njihove probleme brzo i efikasno. Ti su problemi sve složeniji te su zato ovakvi edukativni susreti, tijekom kojih se među kolegama iz raznih zemalja razmijenjuju znanja, vještine i informacije, sve važniji. Zato ovo natjecanje predstavlja priliku za sustavno podizanje kvalitete uluge koju pružamo članovima, svojih ali i drugih autoklubova jer tako jedni drugima međusobno pomažemo. I zato, u tom duhu, nije presudno tko je pobjednik. Jer pobjednici smo svi mi, koji prepoznajemo važnost pomoći na cesti za budnućnost naših autoklubova“- zaključio je Tušek.

Uz domaćina, ekipu HAK, na natjecanju je sudjelovalo još devet ekipa iz raznih dijelova srednje i istočne Europe. Mehaničari su se natjecali u vještinama vezanim za otklon kvara na vozilu na samoj cesti. Pri tome se bodovao pristup stranci, primjena stručnih saznanja, kao i vrijeme i uspješnost u otklonu kvara na cesti.

Mehaničari su svoje vještine dokazivali na markama Renault i Opel na kojima su morali demonstrirati teoretsko znanje na vježbenim pločama koje su bile opremljene s elektroničkim komponentama. Fingirane kvarove, koji predstavljaju temelj otklon kvara na cesti, kao i rješavanje problema vezanih uz neuspješan start motora, ali i druge mehaničke ili električne kvarove koji su otklonjivi u uvjetima pružanja pomoći na cesti postavljali su instruktori autokluba iz Velike Britanije - AA.

S obzirom na kopleksnost poslova na cesti, gdje postoji široka lepeza mogućih kvarova koji su kao zamka bili postavljeni mehaničarima, zadatci im nisu bili nimalo lagani.

Nakon dva dana natjecanja ukupni pobjednici su predstavnici Austrije i Slovenije koji su podijelili prvo mjesto s istim brojem bodova, drugo mjesto zauzela je ekipa iz Českog autokluba UAMK-a, dok su treće mjesto osvojili predstavnici ekipe HAK-a.

Natjecanju je nazočio i Werner Kraus, predsjednik FIA Regija 1, i predsjednik OÄMTC – Autoklub Austrije koji je izjavio: «Sama činjenica da se ovo natjecanje održava gotovo svake godine u Hrvatskoj daje do znanja koliko Hrvatski autoklub ulaže u edukaciju i obuku svojih djelatnika – mehaničara. Samim natjecanjem mehaničari se usavršavaju i na taj način podiže se kvaliteta usluge i jamči sigurnost. Natjecanje je prilika za druženje i izmjenu iskustava.» naglasio je Kraus.

Natjecanju su prisustvovali i Spase Jovkovski, predsjednik COFO Foruma FIA-e, te predstavnici domaćina natjecanja, predsjednik HAK-a Slavko Tušek i Zvonko Šmuk, glavni tajnik HAK-a.

Uz natjecateljski dio programa održala su se zajednička druženja na kojima su se razmjenjivala iskustva iz područja otklona kvara na cesti. Razmjenjivala su se i iskustva o tehničkoj edukaciji ljudi u sustavima. Činjenica je da se velik broj uspješnog otklona kvara temelji na raznim „trikovima“, stoga nije zanemarivo to što se kroz druženja međusobno razmjenjuju takva iskustva jer uz sve baze tehničkih podataka, usmena razmjena iskustava je i dalje najučinkovitija.