In memoriam Boris Šprem

Objavljeno: 4.10.2012.

Preminuli predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem bio je dugogodišnji radnik Hrvatskog autokluba, u kojem je obnašao više dužnosti.

G. Boris Šprem, rođen 1956. u Koprivničkim Bregima, diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Hrvatskom saboru zaposlio se 1980., te je do 1993. obnašao dužnost savjetnika i bio imenovani dužnosnik.

U Hrvatskom autoklubu zaposlio se u rujnu 1993. na radnom mjestu pomoćnika glavnog tajnika. U studenom 1994. imenovan je na mjesto zamjenika glavnog tajnika, te je na isto mjesto imenovan ponovo u studenom 1998. U ožujku 2000. imenovan je na dužnost glavnog tajnika Hrvatskog autokluba, koju je obnašao do travnja 2003.

U razdoblju obavljanja poslova zamjenika i glavnog tajnika Hrvatskog autokluba g. Šprem dao je veliki doprinos u ostvarivanju niza poslovnih uspjeha, među kojima se ističe njegov angažman u domeni javnih ovlasti povjerenih Hrvatskom autoklubu, posebice stručnog nadzora nad radom stanica za tehničke preglede.

Među kolegama i kolegicama iz tijela upravljanja udrugom, udruženih autoklubova te iz stručnih službi, posebno se pamte zasluge g. Šprema na usmjeravanju financijskih sredstava u izgradnju poslovne zgrade Hrvatskog autokluba u Novom Zagrebu te opremanje kontakt centra najsuvremenijom opremom. Na svečanom otvaranju poslovno-upravne zgrade koncem studenog 2002. bili su prisutni predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivica Račan sa ministrima u Vladi, predsjednici i glavni tajnici međunarodnih organizacija FIA, AIT, delegacije 12 nacionalnih autoklubova, zastupnici u Hrvatskom saboru, diplomatski predstavnici, kao i predstavnici svih autoklubova udruženih u Hrvatski autoklub.

Uz to, g. Šprem bio je aktivno angažiran na reorganizaciji sustava pomoći i informiranja vozača odnosno uspostavljanju novog modernog ustroja temeljenog na najboljim iskustvima zapadno-europskih klubova, zaključivanju komercijalnog ugovora sa ARC – Transistance, uspostavljanju kvalitetnog partnerskog odnosa sa državnim institucijama i javnim poduzećima poput Hrvatskih cesta.

Osim toga, g. Šprem pripremao je i razvijao suradnju Hrvatskog autokluba sa međunarodnim organizacijama CIECA i IVV, te kvalitetnu bilateralnu i regionalnu suradnju s nacionalnim autoklubovima iz niza zemalja (ADAC, ÖAMTC, MAK, AMZS, ANWB i dr.) a zaslužan je i za osnivanje i sudjelovanje Hrvatskog autokluba u radu radne zajednice istočno-europskih autoklubova – ARGZ koja je pod okriljem FIA-e prerasla u Koordinacijski forum, COFO.

Prepoznavši visokovrijedne rezultate u nastojanjima HAK-a za dosizanje što više profesionalne razine pružanja usluga motoriziranim građanima, Međunarodni turistički savez AIT 2003. uručio je nagradu AIT Regije I HAK-u kao klubu koji je u odnosu na svoju veličinu imao najznačajniji porast broja članova i najbolje rezultate prodaje međunarodnih dokumenata.

G. Šprem bio je aktivno angažiran i u preventivno-edukativnoj djelatnosti HAK-a i zaslužan je za omasovljenje sudjelovanja djece u tradicionalnoj akciji „Sigurno i vješto u prometu“, kao i za europsko natjecanje učenika ETEC koje je 2001. održano u Zagrebu u organizaciji HAK-a.

U profesionalnoj karijeri nakon Hrvatskog autokluba bio je 2004. i 2005. član Uprave osiguravajućeg društva Aurum.

U političkoj karijeri, od 2003. do 2004. bio je predstojnik Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, od 2005. do 2007. predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Od 2008. do 2011. Boris Šprem bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, gdje je bio predsjednik Odbora za obranu te član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe. Od 2009. do 2011. bio je i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba te predsjednik Odbora za Statut, Poslovnik i propise te predsjednik Odbora za javna priznanja.

Za predsjednika Hrvatskog sabora izabran je u prosincu 2011.