Novi preventivno-edukativni program "Vidi i klikni"

Objavljeno: 17.10.2012.

HAK je pokrenuo program u kojem se cilj djecu od šest i sedam godina kroz praksu i igru educirati o prometnoj sigurnosti i pravilima poput vezanja pojasa ili prelaska ceste.

Hrvatski autoklub predstavio je danas u zagrebačkoj Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića svoj novi preventivno-edukativni program „Vidi i klikni“. Program je namijenjen djeci od šest i sedam godina starosti i provodit će se u predškolskim grupama vrtića i prvim razredima osnovnih škola, a realiziraju ga certificirani stručnjaci Hrvatskog autokluba.

Pred okupljenim predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova, kao i medija, škole i roditelja, predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek rekao je: „u HAK-u smatramo kako program Vidi i klikni doprinosi tome da nam djeca budu sigurna na putu od kuće do škole i natrag, poznaju prometna pravila i propise i odgovorno postupaju u automobilu i izvan njega“, dodavši kako je osnovni cilj inovativnog programa naučiti djecu prepoznati i vidjeti opasnosti u prometu. „Program obuhvaća niz situacija s kojima se djeca svakodnevno susreću na cestama, a u kojima je važno vidjeti i biti viđen. Pomoću ovog programa, djeca stječu važne informacije i vještine kojima će sigurnije sudjelovati u prometu ali i pozitivno utjecati na navike i ponašanje svojih roditelja i obitelji“ kazao je g. Tušek.

Za realizaciju programa koriste se najsuvremenije metode – učenje kroz činjenje, rad, igru i osobno iskustvo – pokazivanjem i vježbanjem. Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise. Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulacija prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu, korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Na kraju programa, sva djeca dobiju na dar bojanku s dva tipa prometnih situacija – ispravnim i neispravnim ponašanjem.

Tijekom današnjeg predstavljanja u osnovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević, u provedbi programa sudjelovali su mališani iz sva tri prva razreda škole.

U Hrvatskom autoklubu ponosni su na svoj novi preventivno-edukativni program, u kojem je sudjelovanje besplatno, a planiraju obilazak zainteresiranih škola i vrtića širom naše zemlje, s osnovnim ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Program „Vidi i klikni“ provodi se u Austriji, Njemačkoj, Portugalu i još nekoliko europskih zemalja, a u našoj zemlji predstavlja dio aktivnosti Hrvatskog autokluba predviđenih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.

Hrvatski autoklub licencu i opremu za provedbu programa otkupio je od austrijskog autokluba, ÖAMTC-a, koji je proveo i dvodnevnu edukaciju zaposlenika Hrvatskog autokluba koji će provoditi program. Projekt sufinanciraju Hrvatski autoklub i zaklada Svjetske automobilističke federacije, FIA-e.