Osposobljenost - mobilnost - sigurnost

HAK obilježio 20. obljetnicu provedbe vozačkih ispita

Objavljeno: 23.10.2012.

Hrvatski autoklub (HAK) danas je svečano, u nazočnosti prvog potpredsjednika Vlade g. Radimira Čačića, glavnog tajnika Međunarodnog povjerenstva za provedbu vozačkih ispita CIECA-e g. Tamása Hime, zamjenika ministra unutarnjih poslova g. Evelina Tonkovića, pomoćnika ministra zdravlja g. Luke Vončine, pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture g. Jasmina Krizmanića, dekana Fakulteta prometnih znanosti profesora Ernesta Bazijanca, pomoćnice izvršnog predsjednika Hrvatskog crvenog križa gđe. Drinke Sopte te brojnih državnih dužnosnika i predstavnika udruga, obilježio 20. obljetnicu provedbe vozačkih ispita.

Predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek kazao je kako je naša nacionalna udruga vozača počela provoditi vozačke ispite 1. lipnja 1992., kad se osposobljavanje vozača sukladno vrlo liberalnima propisima obavljalo na tržišnim principima. "Zakonom o sigurnosti prometa na cestama 2004. značajno su pooštreni uvjeti osposobljavanja kandidata i provedbe vozačkih ispita te utvrđeni minimalni standardi" rekao je g. Tušek, naglasivši kako je osposobljavanje postalo djelatnost od općeg interesa, u nadležnosti MUP-a.

"Uspostavljena je mreža autoškola, utvrđena minimalna vrijednost nastavnog sata u autoškoli, određena mreža ispitnih centara za provedbu vozačkih ispita, informatiziran sustav te podignuti kadrovski uvjeti" rekao je predsjednik HAK-a dodavši kako je HAK s MUP-om i autoškolama uspostavio nove odnose i organizaciju djelatnosti.

G. Tušek ukazao je na dobru suradnju HAK-a s MUP-om, drugim državnim tijelima, znanstvenim institucijama, organizacijama i autoškolama, iz čega proizlazi i poboljšanje stanja sigurnosti cestovnog prometa. "Naša zemlja imala je 1990. godine 29,6 poginulih na 100.000 stanovnika, a prošle godine 9,7 – što je nabolje stanje do sada" kazao je g. Tušek, naglasivši kako je krajnji cilj HAK-a zajedničkim djelovanjem svih društvenih subjekata ostvariti 50 postotno smanjenje broja poginulih na našim cestama u ovom desetljeću, sukladno ciljevima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. "Hrvatski autoklub u tome će biti predvodnik" zaključio je g. Tušek.

G. Tamás Hima, glavni tajnik CIECA-e u svom izlaganju naglasio je dugogodišnju dobru suradnju s HAK-om. "CIECA razvija tehnička i znanstvena znanja o edukaciji i testiranju vozača te razumijevanja korištenja motornih vozila" kazao je g. Hima. "Osvrćući se na proteklih 20 godina, u CIECA-i vidimo kako je s nama HAK uvijek imao bogat i dinamičan odnos, a u posljednje vrijeme pojačao svoj rad kroz savjetodavnu grupu za testove. Stvorena je zajednička osnova, čiju važnost ne mogu dovoljno naglasiti, a koja bi se uskoro trebala početi primjenjivati u svim zemljama članicama" naglasio je g. Hima.

Prvi potpredsjednik Vlade g. Radimir Čačić rekao je: "izgradnja kvalitetnih institucija najveći je izazov u društvu jer se one ne rađaju jednokratno i potrebno im je vrijeme da izrastu i postanu stabilne". G. Čačić istaknuo je kako je funkcioniranje institucija važan dio društva, kojemu pruža sigurnost, dodavši: "HAK je sustav star više od sto godina i snažno je doprinio razvoju našeg civilnog društva". G. Čačić spomenuo je važnost HAK-a u kontekstu hrvatskog gospodarstva i posebice turizma koji daje značaj HAK-u kao instituciji koja brine za sigurnost cestovnog prometa ali i pravilno izvještava o stanju na našim cestama.

"Važno je što HAK ima široki spektar javnih ovlasti, a to nije čest slučaj u našoj zemlji. Činjenica je da puno europskih država prenosi dio svojih ovlasti na neovisne institucije poput HAK-a, koji je po tome i svom profesionalizmu danas europski orijentirana institucija" rekao je g. Čačić. "To pretpostavlja i važnu, kontinuiranu suradnju sa svim europskim relevantnim institucijama", kazao je g. Čačić i dodao kako je jedna od želja i ciljeva i HAK-a i relevantnih institucija i – realizacija HEMS-a, hitne helikopterske medicinske pomoći.

U prezentaciji djelatnosti provedbe vozačkih ispita, dr. Sinan Alispahić kazao je kako je od 1992. HAK proveo ukupno više od šest milijuna ispita. "U tom razdoblju bilo je 1,27 milijuna kandidata, od čega 42 posto žena a 58 posto muških kandidata", rekao je dr. Alispahić. HAK je uspostavio mrežu od 23 informatizirana ispitna centra u Hrvatskoj, u kojima se ispiti provode putem računala, a u djelatnost spada i sustavna edukacija i savjetovanja sa autoškolama te stručni ispiti i provjere stručne osposobljenosti. "Značajno je spomenuti što je u sklopu priprema ulaska Hrvatske u EU uspješno dovršeno pregovaranje o 14. poglavlju, u kojem je evaluirana i provedba vozačkih ispita", rekao je dr. Alispahić, dodavši kako je cilj HAK-a, uz vozila i cestovnu infrastrukturu imati "i vozače i vozačice za pet zvjezdica".

Tijekom svečanosti predstavnicima institucija zaslužnih za razvoj djelatnosti predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek i njegov zamjenik dr. Marijan Ćurković uručili su zahvalnice. Zahvalnice HAK-a primili su glavni tajnik CIECA-e g. Tamás Hima, zamjenik ministra unutarnjih poslova g. Evelin Tonković, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture g. Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra zdravlja g. Luka Vončina, pomoćnica izvršnog predsjednika Hrvatskog crvenog križa gđa. Drinka Sopta te dekan Fakulteta prometnih znanosti, prof. Ernest Bazijanac.

Osamnaest djelatnika i djelatnica Sektora za vozače HAK-a primilo je posebna priznanja koja su im uručili predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek i glavni tajnik g. Zvonko Šmuk.

U ime primatelja zahvalnica i priznanja nazočnima se obratio g. Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova. "Posebna mi je čast pozdraviti HAK. Obveza je HAK-a i MUP-a unaprijediti suradnju. Ljudski život je vrijednost i razinu sigurnosti treba podignuti na najvišu razinu jer nemamo drugu šansu kad napravimo pogrešku u cestovnom prometu. U tome cilju, edukacija je jedan od najvažnijih elemenata, u čemu je HAK predvodnik", kazao je g. Tonković, dodavši: "pozivam sve da zajednički razvijamo ovu djelatnost od općeg i nacionalnog interesa."

Sudionicima svečanog obilježavanja obljetnice prikazan je prigodni film o povijesti i razvoju djelatnosti provedbe vozačkih ispita te demonstriran rad simulatora okretanja koji je HAK nedavno nabavio za potrebe edukativno-preventivnih akcija, kao i kombi namijenjen provedbi programa "Vidi i klikni" i vozilo namijenjeno treningu eko vožnje.

Promotivni film o provedbi vozačkih ispita u HAK-u, 2012.:

Govor g. Radimira Čačića, prvog potpredsjednika Vlade:

Govor g. Evelina Tonkovića, zamjenika ministra unutarnjih poslova: